Home > Laman Utama > Senaman untuk Warga Emas (di Bilik Tidur)

Senaman untuk Warga Emas (di Bilik Tidur)

Download:

Transkipsi

VO:
Sebaik sahaja bangun dari tidur elok kita melakukan senaman –senaman dapat memperbaiki aliran darah dan meningkatkan flexsibiliti dan kekuatan otot-otot tubuh badan ,kita akan lebih cergas sepanjang hari.

Berikut adalah senaman yang boleh kita lakukan deperkan kedua-dua tangan keluar angkat kedua-dua tangan ke atas dan kembali ke posisi asal ,ulang pergerakan ini sebanyak 3 hingga 8 kali.

Seterusnya angkat kedua-dua tangan ke atas dan turunkan kembali 1-8 kali.

Senaman berikut ialah bengkok dan luruskan kaki berselang seli perlahan-lahan 1-8 kali.

Senaman seterusnya akan dilakukan di dalam posisi duduk senaman ini bertujuan menguatkan flexsibiliti otot kaki,mulakan dengan lipat kaki kiri sambil di letakkan di bawah pelipat kaki kanan deperkan kedua-dua tangan ke hadapan dan cuba mencapai ujung jari kanan kaki ,tahan pada posisi ini pada kiraan ini 1-30 kali sahaja.

Kemudian luruskan badan semula.senaman seterusnya ialah kedua-dua kaki ke atas dank e bawah berseleng seli ,kemudian gerakkan kedua-dua kaki ke dalam keluar.seterusnya buat bulatan keluar dan ke dalam lakukan setiap pergerakan ini sebanyak 3-8kali.

Berikut adalah senaman untuk mengeratkan otot quaderset,kita boleh menggunakan bantal kecil ataupun tuala yang di gulung seperti ini,
Letakkan bantal di bawah pelipat kaki kanan dan lipat kaki kiri begini tekan lutut ke bawah pelipat kaki kanan dan lipat kaki kiri ke atas.
Kekalkan posisi ini pada kiraan 2,3,4 rehat sebentar ,ulang semula pergerakan yang sama.selepas itu lakukan dengan kaki sebelah kiri pula.tekan lutut ke bawah dan gerakkan kaki kiri ke pergelangan kaki kiri ke atas ,kekalkan posisi ini pada kiraan 2,3,4 dan rehat.

Kita sudahi senaman di dalam bilik tidur dengan berdiri sambil senaman kedua-dua kaki di jarakkan sedikit badan disandarkan ke dinding ,bengkokkkan lutut seberapa yang boleh perlahan-lahan dan kekalkan dalam posisi ini pada kiraan 2,3,4 luruskan lutut semula perlahan-lahan dan ulang pergerakan ini 3-8 kali.

S
Seribu (1,000) Hari Pertama Kehidupan Ke Arah Generasi Sihat

Sakit Sendi

Saringan Pendengaran

Sawan

Senaman

Senaman dan Penjagaan Postur Post Natal

Senaman untuk Warga Emas (di Bilik Tidur)

Senaman untuk Warga Emas (di Ruang Tamu)

Senaman untuk Warga Emas (di Dapur)

Shaken Baby Syndrome

Sindrom Terowong Karpus

Sublingual Glyceryl Trinitrate (GTN)

Stroboscopy

Seksual & Reproduktif

Seksual & Reproduktif (Kategori II)