Home > Umum > Radiologi > Kaedah Pemeriksaan > PEMERIKSAAN X-RAY ABDOMEN

PEMERIKSAAN X-RAY ABDOMEN

Prosedur X-ray

X-ray abdomen adalah pemeriksaan pengimejan untuk melihat keadaan organ di dalam abdomen seperti hati, limpa, hempedu, diafragma, perut, usus kecil dan besar. Manakala X-ray KUB (kidneys, ureters and bladder) pemeriksaan abdomen yang tertumpu kepada keadaan organ buah pinggang (kidneys), salur ginjal (ureters) dan pundi kencing (bladder).

Biasanya pemeriksaan akan dijalankan dengan pesakit baring dan menghadap tiub X-ray.

Pemeriksaan X-ray Abdomen Dilakukan Bagi Gejala Berikut

  • Sakit perut samada secara akut atau kronik akibat radang seperti kolesistitis (keradangan pundi hempedu) akut, keradangan pada apendiks akut atau kolik renal kerana kehadiran batu karang.
  • Kembung perut yang mungkin disebabkan oleh halangan dalam usus kecil dan besar.

pemeriksaan_radiologi_abdomen_1Gambar 1: X-ray abdomen

Persediaan

Secara umumnya, persediaan usus perlu dilakukan sebelum menjalani pemeriksaan X-ray abdomen dan KUB. Objektif utama persediaan usus adalah untuk mengosongkan usus sebelum menjalani pemeriksaan. Usus perlu dibersihkan dari sebarang najis serta zarah makanan bagi mengelakkan gangguan dan tersalah diagnosis penyakit. Doktor akan menerangkan tentang cara membuat persediaan usus (jika perlu).

Pesakit perlu memakai pakaian yang disediakan oleh pihak hospital untuk pemeriksaan X-ray abdomen dan KUB.

Pemeriksaan X-ray dilakukan oleh Juru X-ray. Pesakit wanita yang mengesyaki dirinya hamil, perlu memaklumkannya kepada doktor dan Juru X-ray. Pemeriksaan mungkin perlu ditangguhkan jika pesakit hamil atau disyaki hamil.

 

Semakan Akhir : 12 Mei 2016
Penterjemah : Noorhayati binti Kassim
Akreditor : Daud bin Ismail