A A +A
Jata

SELAMAT DATANG KE PORTAL RASMI
MYHEALTH KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA

Penyediaan Makanan Yang Selamat

Apa itu makanan yang selamat?

Makanan yang selamat ialah makanan yang bebas dari pencemaran. Penyediaan makanan yang selamat adalah penting untuk mencegah keracunan makanan.

Fakta penting:

  • Bakteria keracunan makanan boleh dipindahkan kepada orang lain dalam sesuatu masa.
  • Bakteria keracunan makanan ini boleh ditemui di hidung, mulut, tangan, usus dan luka yang dijangkiti kuman
  • Bakteria keracunan makanan ini boleh disebarkan oleh orang yang menyediakan makanan melalui bersin, batuk ke dalam makanan dan dengan menyentuh makanan.
  • Kebanyakan wabak keracunan makanan timbul akibat dari pencemaran makanan semasa makanan disediakan oleh orang yang menyediakan makanan tersebut

Apa yang perlu saya buat untuk memastikan penyediaan makanan yang selamat?

Anda perlu :

  • Menjaga kebersihan diri
  • Basuh tangan dengan betul, terutama sekali:
    • Selepas keluar dari tandas
    • Mengendalikan sisa makanan
    • Selepas makan, merokok atau menghembus hidung
    • Selepas mengendalikan bahan mentah dan sebelum menyajikan makanan
  • Pastikan kuku sentiasa bersih dan pendek
  • Pakai pakaian yang bersih dan penutup kepala
  • Balut luka dengan pembalut luka yang kalis air
  • Tanggalkan semua perhiasan seperti cincin, gelang dan jam tangan sebelum menyediakan makanan
  • Amalkan tabiat yang sihat apabila menyediakan makanan
  • Gunakan sudu, garpu atau penyepit (tong) untuk menyajikan makanan
  • Gunakan kain/tuala yang berasingan untuk mengelap tangan, meja dan peralatan makan
  • Gunakan papan pemotong yang berasingan untuk bahan mentah dan yang telah dimasak

Anda jangan:

  • Meludah, mengorek hidung atau telinga semasa menyediakan makanan
  • Makan, merokok atau mengunyah gula-gula getah atau sirih semasa menyediakan makanan
  • Batuk atau bersin ke arah makanan
  • Menyentuh bahagian dalam permukaan pinggan, cawan atau gelas semasa menghidang makanan.
  • Menjilat jari semasa menyediakan makanan
  • Menggaru kepala semasa menyediakan makanan
  • Menghembus udara ke dalam beg, pembungkus atau bekas yang digunakan untuk makanan dan minuman
  • Merasa makanan dengan jari atau sudu yang tidak dibasuh
  • Menggunakan tangan untuk menyajikan makanan
  • Menggunakan bahan bercetak seperti kertas surat khabar untuk membungkus makanan
  • Menggunakan peralatan seperti pinggan, cawan dan piring yang pecah, retak atau rosak

 

Semakan Akhir : 19 April 2012
Penulis : Dr. A’aisah bt. Senin
Norrani bt. Eksan

 

Artikel Berkaitan

Tips Penyediaan Makanan Untuk Pesakit Hipertensi

“Enak” mungkin bukan perkataan pertama yang terlintas di fikiran apabila berfikir tentang diet untuk individu yang mempunyai tekanan darah tinggi. Tetapi sebelum anda membuat kesimpulan mengenai diet rendah natrium, belajarlah dahulu bagaimana ia boleh menjadi lazat dan sihat bukan hanya untuk pesakit, malah boleh dimakan seisi keluarga. Di samping mengambil tahu makanan yang perlu dielakkan, anda perlu tumpukan perhatian terhadap makanan yang BOLEH dan PERLU DIMAKAN.

ALAMAT

Bahagian Pendidikan Kesihatan,
Kementerian Kesihatan Malaysia,
Aras 1-3, Blok E10, Kompleks E,
Kompleks Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62590 Putrajaya, Malaysia.

TALIAN AM :   +603 8000 8000

FAKS :   +603 8888 6200

EMEL :   myhealth@moh.gov.my

BILANGAN PENGUNJUNG : 223,386,147

TARIKH AKHIR KEMASINI :
2024-04-25 09:58:35
IKUTI KAMI

PAPARAN TERBAIK   Paparan terbaik menggunakan pelayar Google Chrome Version 57.0, Mozilla Firefox Version 52.0 dengan resolusi 1366 x 768px

Hakcipta Terpelihara ©2005-2022 Bahagian Pendidikan Kesihatan, Kementerian Kesihatan Malaysia