Home > Dewasa > Gaya Hidup > Ujian saringan > Kegemukan (Obesiti)

Kegemukan (Obesiti)

Kegemukan atau obesiti (perkataan obesiti akan digunakan seterusnya) adalah satu penyakit kronik yang sedang menular di kalangan masyarakat dunia dan Malaysia khususnya. 10 tahun dahulu, obesiti hanyalah dikenal pasti sebagai faktor risiko kesihatan terutamanya untuk penyakit kardiovaskular khususnya penyakit jantung. Tetapi sejak 5 tahun kebelakangan, bersandarkan penemuan saintifk baru, masalah obesiti ternyata adalah satu penyakit yang membawa kesan buruk terhadap kesihatan dan menyumbang kepada penyakit-penyakit serius pada individu yang terdedah kepada obesiti terutamanya penyakit jantung dan diabetes (1, 2).

Negara Amerika Syarikat mencatatkan pada tahun 2003 – 2004 seramai 32.2% orang dewasa adalah obese (3). Manakala statistik di Malaysia melalui National Health Morbidity Survey yang di jalankan pada tahun 2011 mencatatkan 27.2% rakyat Malaysia berumur 18 tahun ke atas adalah obese. Ini menunjukkan peningkatan berbanding dengan 14% pada tahun 2006. Ini bermakna seramai 4.4 juta populasi dewasa di Malaysia adalah obese menjadikan Malaysia negara tertinggi mempunyai kadar obesiti di kalangan negara-negara asia tenggara (4).

Oleh kerana kadar obesiti yang tinggi dan penyebab kepada penyakit-penyakit kronik, saringan obesiti hendaklah di jalankan di premis kesihatan terutamanya di premis kesihatan Kementerian Kesihatan Malaysia.

Definasi

Obesiti adalah satu keadaan yang kompleks di mana seseorang individu itu mempunyai lemak berlebihan. Ia adalah penyakit kronik yang memerlukan rawatan susulan berpanjangan, terapi dan perhatian yang wajar oleh pengamal perubatan. Lelaki dikatakan obese sekiranya mempunyai kadar lemak berlebihan sebanyak 25% (5). Manakala wanita pula di katakan obese apabila lebihan lemak sebanyak 35%. Obesiti boleh di ukur menggunakan pengiraan Body Mass Index – atau BMI (Indeks Jisim Badan). BMI adalah indeks pengukuran berat badan berbanding dengan ketinggian.

Formula adalah seperti tertera: BMI = Weight (kg) / Height² (m) ²

Saringan obesiti memerlukan ukuran berat badan dalam kilogram dan ukuran ketinggian di dalam meter.

Kirakan BMI anda
Ketinggian anda : (Centimeter, cm)
Berat anda : (Kilogram, kg)
  
BMI

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah mendefinasikan BMI 30 kg/m2 atau lebih sebagai obes. Sementara BMI 25 kg/m2 atau lebih sebagai berat badan berlebihan (6).

Walau bagaimana pun risiko untuk mendapat penyakit kardiovaskular di kalangan penduduk Asia berlaku pada tahap BMI yang lebih rendah dari skala yang telah dinyatakan. Penduduk Asia mempunyai kadar lemak yang lebih tinggi berbanding dengan masyarakat barat pada skala BMI yang sama.

Klasifikasi Kegemukan (Obesiti)

WHO Klasifikasi Obesiti untuk populasi Asia (rujukan 7)

Klasifikasi BMI (kg/m2) Risiko Kesihatan
Kurang berat badan <18.5 Rendah
Julat normal 18.5 – 22.9 Risiko meningkat tetapi boleh di terima
Berlebihan berat badan > 23  Risiko meningkat
Pra-Obes 23.0 – 27.4 Risiko meningkat dengan ketara
Obes 1 27.5 – 34.9 Risiko tinggi
Obes II 35.0 – 39.9 Risiko sangat tinggi
Obes III > 40.0 Risiko terlalu tinggi

Faktor Risiko Kegemukan (Obesiti)

Mengapa obesiti berlaku? Apakah faktor penyumbang kepada obesiti? Faktor risiko obesiti adalah:

 • Umur. Peningkatan umur akan menyebabkan kadar metabolisma menurun. Oleh itu kenaikan berat badan akan ketara walaupun tiada sebarang pertukaran dan penambahan di dalam tabiat pemakanan dalam aspek jumlah, jenis dan kekerapan.
 • Gender. Kaum wanita mempunyai lebih kebarangkalian untuk menjadi obese berbanding dengan lelaki. Ini adalah kerana wanita mempunyai kadar metabolisma yang rendah berbanding kadar metabolism yang tinggi di kalangan kaum lelaki. Masalah obesiti ini akan menjadi meruncing apabila wanita mencapai menopause.
 • Faktor keturunan. Sesetengah individu mempunyai faktor genetik yang menyebabkan mereka mudah mendapat kenaikan berat badan dan menjadi obes
 • Aktiviti fizikal. Kurang melakukan aktiviti fizikal dan tidak menjaga pemakanan adalah faktor yang sangat penting di dalam peningkatan obesiti.
 • Faktor psikologi. Ramai individu yang makan berlebihan apabila menghadapi tekanan atau mempunyai ketidak stabilan emosi.
 • Penyakit. Walaupun tidak kerap, obesiti boleh berlaku kepada pesakit yang mempunyai penyakit hypothyroidism, kemurungan atau penyakit di bahagian otak yang menyebabkan pesakit makan berlebihan.
 • Ubat-ubatan. Ubat seperti steroid atau ubat untuk merawat kemurungan boleh menyumbang kepada obesiti.

Implikasi Kegemukan (Obesiti)

Obesiti menyumbang kepada banyak penyakit kronik yang boleh membawa kematian atau morbidity. Penyakit-penyakit ini boleh merendahkan kualiti hidup pesakit. Antara penyakit-penyakit yang disebabkan oleh obesiti:

 • Diabetes Mellitus
 • Penyakit hepatobiliary (fatty liver dan batu hempedu)
 • Dyslipidaemia (kolesterol tinggi)
 • Metabolic syndrome
 • Sleep apnoea
 • Penyakit jantung koronari
 • Cerebrovascular disease
 • Kegagalan jantung
 • Tekanan darah tinggi (hypertension)
 • Osteoarthritis
 • Gout

Mengapa Perlu Saringan Kegemukan (Obesiti)

Saringan obesiti adalah perlu kerana dengan menghitung BMI, pesakit boleh mengetahui status kesihatan. Jika BMI berada di skala yang tidak normal, pesakit tersebut boleh ke klinik atau hospital berdekatan untuk mengenal pasti faktor risiko obesiti. Seterusnya pesakit tersebut boleh mengambil langkah mengurangkan berat badan. Jika perlu, pesakit akan di beri rawatan sewajarnya. Pesakit juga boleh mendapatkan kaunseling untuk merawat obesiti.

Pesakit di galakkan menghitung BMI sekurang-kurangnya 3 – 4 bulan sekali atau setiap kali ke klinik untuk mendapatkan rawatan. Penurunan berat badan akan menurunkan BMI dan penyakit kronik yang dihidapi akan lebih mudah di kawal.

Penurunan BMI juga boleh mengurangkan risiko mendapat penyakit kronik seperti tersenarai di atas.

Modaliti Saringan Kegemukan (Obesiti)

Pengiraan BMI hanya memerlukan alat penimbang berat badan dan pengukur ketinggian. Berat badan adalah dalam kilogram sementara ketinggian di dalam meter.

Rawatan Dan Pengendalian

Pesakit yang mempunyai obesiti perlulah berjumpa doktor untuk mendapat rawatan yang sewajarnya. Terdapat beberapa ubatan obesiti yang berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia. Walau bagaimana pun, pembedahan juga adalah satu pilihan rawatan dan pakar bedah akan mengendalikan kes-kes obesiti rumit.

Cara Mencegah Kegemukan (Obesiti)

Rawatan-rawatan yang telah dinyatakan hanya akan berjaya jika pesakit mengubah sikap dan menjalankan cara hidup sihat dengan mengawal pemakanan dan meningkatkan aktiviti fizikal.

Pengawalan pemakanan boleh di bantu dengan kaunseling oleh pegawai dietetik. Manakala penambahan aktiviti fizikal memerlukan tunjuk ajar dari pegawai pendidikan kesihatan.

Amalan pemakanan yang sederhana dan sesuai dengan menambahkan kadar serat dan mengurangkan lemak serta karbohidrat boleh membantu mengurangkan berat badan (8).

Mengamalkan aktiviti fizikal sederhana (moderate) 60-90 minit setiap hari boleh membantu mengurangkan BMI bagi mereka yang obes (9).

Amalan pemakanan yang buruk

 

 

Bersenam boleh menggelakkan obesiti

Rujukan

 1. http://www.mayoclinic.com/health/obesity/DS00314/DSECTION=complications (visited 25 April 2013)
 2. Complications Of Obesity George A. Bray, M.D. Ann Intern Med. 1985;103(6_Part_2):1052-1062. Doi:10.7326/0003-4819-103-6-1052
 3. Prevalence of Overweight and Obesity in the United States, 1999-2004 Cynthia L. Ogden, PhD; Margaret D. Carroll, MSPH; Lester R. Curtin, PhD; Margaret A. McDowell, MPH, RD; Carolyn J. Tabak, MD, MPH; Katherine M. Flegal, PhD. JAMA. 2006;295(13):1549-1555. doi:10.1001/jama.295.13.1549.
 4. http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2013/1/18/nation/12591415&sec=nation (visited 25 April 2013)
 5. Clinical Practice Guidelines Obesity and Management Malaysia 2004
 6. WHO Obesity: Preventing and Managing the Global Epidemic. Report on a WHO Consultation on Obesity, Geneva, 3-5 June 1997. Geneva: World Health Organization 1998
 7. WHO expert consultation. Appropriate Body Mass Index
 8. Dengel JL katzel LI, Godberg AP. Effect of an American Heart Association Diet with or without weight loss in lipids in obese middle aged and older men. American Journal of Clinical Nutrition 1995; 62: 715-721
 9. National Institute of Health. Clinical Guidelines on the Identification, evaluation and treatment of overweight and obesity in adults. The evidence report Bethesda. National Institutes of Health September 1998. Report No: 98-4083

 

Semakan Akhir : 28 Ogos 2020
Penulis : Dr. Sri Wahyu bt. Taher
Akreditor : Dr. Fuziah bt. Paimin
Penyemak : Dr. Nor Faizah bt. Ghazali