Home > Dewasa > Kesihatan Reproduktif > Ketidaksuburan > Kaedah-kaedah Rawatan Kesuburan

Kaedah-kaedah Rawatan Kesuburan

Hubungan kelamin semasa subur

Ia bermakna suaimi isteri mengadakan hubungan kelamin semasa isteri subur.  Ia sesuai untuk mereka yang muda dan tidak mempunyai masalah kesuburan lain. Ovulasi dirangsang dengan ubat  seperti Clomiphene Citrate. Pertumbuhan folikel dipantau dengan ultrasound trans-vagina (melalui faraj). Apabila ultrasound menunjukan telur sudah matang, suntikan hcg akan diberi untuk meransang ovulasi, kemudian pasangan akan mempunyai hubungan seks 24 hingga 48 jam itu.

Kebanyakan kehamilan dicapai melalui rawatan ini berlaku dalam 3 atau 4 bulan pertama. Jika pasangan itu gagal untuk hamil di luar masa ini, pilihan lain perlu dipertimbangkan.

Apakah itu IUI?

Ia bermaksud Inseminasi intrauterine (IUI), iaitu meletakkan sperma suami yang bergerak pantas ke dalam rahim isteri semasa ovulasi. Ia melibatkan prosedur makmal untuk memisahkan sperma yang bergerak cepat dari sperma kurang bergerak atau tidak bergerak. Tiub fallopian mestilah normal dan tidak tersumbat untuk IUI.

Bagaimana IUI berfungsi?

Suami diminta untuk menghasilkan sampel sperma dan ia dicuci supaya sperma yang tercuci  bergerak pantas. Sperma ini akan diletakkan di dalam kateter kecil (tiub) yang akan dimasukkan ke dalam rahim.
Jika ubat kesuburan tidak digunakan, IUI dilakukan antara hari 12 dan 16 kitaran bulanan (hari 1 adalah hari pertama haid). Alat peramal ovulasi (menggunakan air kencing) boleh digunakan untuk mengesan peningkatan hormon yang menandakan ovulasi berlaku.

Jika ubat kesuburan digunakan untuk merangsang ovulasi, imbasan ultrabunyi (ultrasound) faraj digunakan untuk menjejaki perkembangan telur. Sebaik sahaja telur matang, pesakit diberi suntikan hormon supaya boleh ‘menetas’ keluar. Sperma dimasukkan 36-40 jam kemudiannya dengan membuat IUI. 

Satu kateter kecil (tiub fleksibel yang lembut) kemudiannya dimasukkan ke dalam rahim melalui serviks dan sperma tadi dimasukkan melalui kateter. Keseluruhan proses mengambil masa hanya beberapa minit dan biasanya prosedur ini tidak menyakitkan. Pesakit boleh berehat sebentar sebelum pulang ke rumah.

IVF- Apakah IVF?

Persenyawaan in vitro (IVF) (yang sebenarnya bermaksud ‘persenyawaan di kaca’) adalah sinonim dengan istilah ‘bayi tabung uji’. Semasa proses IVF, telur dikeluarkan dari ovari dan disenyawakan dengan sperma dalam makmal. Embrio tersebut kemudiannya diletakkan di dalam rahim wanita.

IVF boleh disyorkan jika pesakit:

 1. Telah didiagnosis dengan kemandulan yang tidak dapat dijelas sebabnya (unexplained)
 2. Tiub fallopio tersumbat
 3. Teknik-teknnik lain gagal (seperti iui).
 4. Bilangan sperma suami yang amat kurang atau tiada – dirawat dengan suntikan sperma intra-cytoplasmic (icsi).

Dalam proses IVF, wanita itu akan menerima ubat untuk mengawal kitaran haid semula jadinya. Rawatan diberikan sebagai suntikan harian (yang biasanya disuntik oleh pesakit sendiri). Ini berterusan selama kira-kira dua minggu.

Kemudian hormon kesuburan dipanggil FSH (Follicle atau Merangsang hormon) akan dimulakan. Ini biasanya diambil sebagai suntikan harian untuk sekitar 10-12 hari supaya bilangan telur yang lebih banyak dapat dihasilkan, justeru lebih telur boleh disenyawakan. Dengan ini lebih banyak embrio dapat digunakan dalam rawatan itu.

Sepanjang rawatan ubat, doktor akan memantau perkembangan pesakit. Ini dilakukan dengan imbasan ultrasound faraj dan mungkin, ujian darah. Suntikan hormon diberi untuk membantu telur itu matang dan 34-38 jam kemudian telur akan disedut keluar dari ovari wanita.  

Dalam IVF, proses pengumpulan telur dilakukan dengan bantuan imbasan ultrabunyi (ultrasound). Ubat pelali akan digunakan. Satu jarum akan dimasukkan ke dalam ovary dan telur akan disedut. Sedikit pendarahan faraj boleh berlaku selepas prosedur ini.

Pada masa telur pesakit disedut, suami diminta untuk menghasilkan sperma. Ini disimpan untuk masa yang singkat sebelum sperma dicuci dan diputar pada kelajuan yang tinggi. Ini adalah supaya sperma yang sihat dan paling aktif boleh dipilih.

Telur wanita tadi akan dicampur dengan sperma suaminya dan dikultur dalam makmal untuk 16-20 jam. Telur yang telah disenyawakan (kini dikenali sebagai embrio)  akan terhasil. Satu atau dua embrio yang terbaik akan dipilih untuk pemindahan. Selepas pengumpulan telur, pesakit diberi ubat untuk membantu menyediakan lapisan rahim untuk pemindahan embrio. Ini adalah seperti pesari, suntikan atau gel progesterone.

Bagi wanita yang berumur kurang daripada 40 tahun, satu atau dua embrio boleh dipindahkan. Jika 40 tahun, atau lebih, tiga embrio boleh dipindahkan. Pemindahan bilangan embrio yang banyak boleh memberi risiko kelahiran kembar. Baki embrio akan dibekukan dan boleh digunakan untuk masa hadapan, jika ia adalah sesuai.

Apakah suntikan sperma intra-cytoplasmic (ICSI) dan bagaimana ia berfungsi?

Suntikan sperma Intra-cytoplasmic (ICSI) melibatkan menyuntik satu sperma terus ke dalam telur untuk pensenyawaan. Telur yang tersenyawa itu (embrio) kemudiannya dipindahkan ke rahim wanita. ICSI bukan jaminan bahawa persenyawaan akan berlaku.

ICSI sering digunakan jika:

 1. Suami mempunyai jumlah sperma yang rendah
 2. Masalah lain dengan sperma seperti rupa bentuk morfologi yang tidak normal (bentuk yang luar biasa) dan / atau motiliti tidak normal (perenang yang tidak normal)
 3. Ivf gagal menghasilkan persenyawaan
 4. Suami telah menjalankan vasectomy. Sperma dikeluarkan dari buah zakar atau epididimis (takungan air mani).
 5. Suami tiada sperma
 6. Suami tidak apa-apa ejakulasi sperma tetapi sperma telah dikumpul daripada buah zakar
 7. Suami mempunyai masalah mendapatkan ereksi dan ejakulasi. Ini termasuk orang-orang yang mengalami kecederaan saraf tunjang, diabetes dan lain-lain.

Embryologist (pakar embriologi) akan mengkaji sperma di bawah mikroskop dan membuat keputusan sama ada melakukan ICSI atau IVF. Satu hingga tiga  embrio yang terbaik akan dipindahkan ke rahim
dalam hal suami tiada sperma  (azoospermia).

Jika suami mempunyai azoospermia, sperma boleh didapatkan dengan kaedah pembedahan kecil oleh PESA, TESE atau TESA.  Sperma boleh diambil terus dari epididimis (tiub yang kecil di dalam skrotum, di mana sperma yang matang disimpan) dengan menggunakan sejenis jarum suntikan halus. Ini dikenali sebagai ‘aspirasi sperma epididymal percutaneous’ atau PESA.

Sperma juga boleh diambil daripada buah zakar, proses yang dikenali sebagai ‘aspirasi sperma testis’ atau TESA.

TESE pula ialah  proses mengeluarkansperma dari  tisu buah zakar.

Apakah itu GIFT?

Ia bermakna pemindahan gamet ke dalam tiub fallopian (GIFT).  Dalam kaedah ini, telur dan sperma sihat diletakkan bersama-sama dalam tiub fallopio wanita. Pensenyawaan itu berlaku dalam badan.

GIFT telah digunakan dalam kes-kes di mana:

 1. Pasangan mempunyai kemandulan yang tidak dapat dijelaskan
 2. Tiub fallopion wanita tidak tersumbat atau rosak
 3. Orang yang mempunyai kiraan sperma yang rendah, atau terdapat masalah dengan sperma
 4. Terdapat bantahan terhadap ivf atas sebab-sebab agama atau lain-lain
 5. Ivf gagal menyebabkan kehamilan yang berjaya.

Walau bagaimanapun, garis panduan klinikal terhadap kesuburan yang dikeluarkan oleh NICE (Institut Kebangsaan untuk Kesihatan Kecemerlangan Klinikal) menyatakan:

‘Tidak cukup bukti untuk mengesyorkan kaedah pemindahan gamet intrafallopian ini lebih baik dari  IVF bagi kelamin yang mempunyai masalah kesuburan. 

Pada masa ini, tidak ada klinik di Malaysia yang menawarkan GIFT.

Apakah itu pemindahan embrio?

Pemindahan embrio berlaku selepas telur telah dikumpul dan disenyawakan dalam makmal. Bergantung kepada situasi, antara satu atau dua embrio yang terbaik akan dipilih dan kemudiannya dipindahkan ke rahim isteri. Embrio ini mesti boleh melekat pada dinding rahim untuk menghasilkan kehamilan.

Prosedur biasa mungkin melibatkan perkara berikut:

Dua hingga tiga hari selepas telur disenyawakan, embrio yang terbaik akan dipilih untuk dipindahkan ke rahim. Jika pesakit di bawah umur 40 tahun, satu atau dua embrio sahaja akan dipindahkan, tetapi jika 40 tahun atau lebih, tiga embrio boleh dipindahkan.

Baki embrio berkualiti baik yang tidak dipindahkan itu boleh dibekukan. Pemindahan embrio dilakukan oleh doktor dengan memasukkan spekulum ke dalam faraj. Kemudian satu tiub halus (kateter) dimasukkan melalui serviks, biasanya dengan bantuan imbasan ultrabunyi (ultrasound) dan embrio yang dimasukkan kedalam Rahim melaui kateter tersebut.

Prosedur ini biasanya tidak sakit dan tidak perlu ubat pelali. Pesakit mungkin mengalami sedikit ketidakselesaan kerana pundi kencing yang penuh diperlukan jika imbasan ultrabunyi (ultrasound)  digunakan.

Kira-kira dua minggu selepas pemindahan embrio, ujian darah kehamilan dilakukan. Jika ia positif maka imbasan imbasan ultrabunyi (ultrasound) akan dilakukan kira-kira dua minggu kemudian.

Rujukan

http://www.hfea.gov.uk/IUI.html

 

Semakan Akhir : 23 Ogos 2019
Penulis/Penterjemah : Dr. Hj. Mohamed Hatta b. Mohamed Tarmizi
Akreditor : Dr. Haris Njoo Suharjono
Penyemak : Dr. Rafaie bin Amin