Home > Tabs MS > Isu Semasa > Vaksin Pneumokokal

Vaksin Pneumokokal

Pemberian suntikan Vaksin Pneumokokal di Klinik Kesihatan KKM akan bermula pada 1 Disember 2020 untuk kanak-kanak yang lahir pada 1 Januari 2020 dan seterusnya.

Vaksin ini akan diberikan sebanyak 3 dos iaitu 2 dos primer pada umur 4 bulan dan 6 bulan; diikuti 1 dos penggalak (booster) pada umur 15 bulan.

Pemberian Vaksin Pneumokokal kepada kanak-kanak bertujuan untuk mengurankan kadar morbiditi dan mortaliti akibat penyakit Pneumokokal dalam kalangan kanak-kanak bawah 5 tahun. Ia seterusnya dapat mengurangkan kos rawatan penyakit Pneumokokal dan komplikasinya. Walaupun penyakit Pneumokokal boleh dirawat dengan pemberian antibiotik, namun terdapat beberapa strain bakteria Pneumokokus yang mempunyai kerintangan terhadap antiobiotik. Pemberian Vaksin Penumokokal adalah kaedah paling berkesan untuk menghalan jangkitan bakteria Pneumokokus dan secara tidak langsung mengurangkan kerintangan terhadap antibiotik.

Ibu bapa dinasihatkan untuk membuat temujanji dengan klinik kesihatan KKM bagi megelakkan kesesakan dan memastikan kepatuhan kepada norma baharu dalam usaha mencegah penularan penyakit COVID-19.

Sebarang persoalan boleh diajukan kepada KKM di talian 03-8883 4003 atau emel: imunisasi@moh.gov.my

 

Vaksin Pneumokokal adalah vaksin terbaharu dalam NIP dan ia diberikan untuk mencegah penyakit yang disebabkan oleh jangkitan bakteria Streptococcus Pneumoniae yang dikenali sebagai Pneumokokus.

Antara penyakit yang disebabkan oleh bakteria Streptococcus Pneumoniae adalah radang paru-paru, radang sinus, jangkitan telinga tengah, radang selaput otak dan saraf tunjang serta jangkitan bakteria dalam darah.

Kanak-kanak yang lahir pada 1 Januari 2020 dan seterusnya, adalah layak menerima suntikan vaksin Pneumokokal di Klinik Kesihatan KKM.

 

Bacaan lanjut –> Apakah Penyakit pneumokokal

Program Imunisasi Pneumokokal untuk Kanak-kanak
https://m.youtube.com/watch?v=1hY4CyKxPU8

Panel :
Dr. Jamiatul Aida Md Sani
Pakar Perubatan Kesihatan Awam
Bahagian Kawalan Penyakit, KKM

Dr. Rozita Ab Rahman
Pakar Perubatan Kesihatan Awam
Bahagian Pembangunan Kesihatan Keluarga, KKM