Home > Kesihatan Mental > Terapi Gantian Methadon

Terapi Gantian Methadon

Pengenalan

Methadone adalah opiat sintetik yang digunakan sebagai ubat penahan sakit dan juga di dalam rawatan penagihan narkotik.

Methadone ini digunakan sebagai kaedah mengurangkan mudarat bagi membendung risiko penularan penyakit berjangkit yang berkaitan dengan perkongsian jarum. Methadone juga masih boleh disalahgunakan. Oleh itu terapi gantian methadone mesti dipantau dan dikawal selia dengan rapi.

Ada tiga kesan utama yang dihasilkan oleh methadone:

  • Mengelakkan kesan gian.
  • Menghalang kesan dari penyalahgunaan dadah terlarang
  • Mengurangkan keinginan terhadap dadah opiat

Rawatan gantian methadone merupakan rawatan jangka masa panjang.

Kesan dan akibat

Apabila methadone digunakan dengan betul, ia merupakan dadah yang selamat. Apabila disalahgunakan ia boleh menghasilkan kesan sampingan seperti mengantuk, letih lesu, loya, muntah, sukar membuang air kecil, perubahan emosi, gangguan corak tidur dan gangguan fungsi serta kurang keinginan dalam hubungan seksual.

Kesan sampingan yang serius termasuk serangan sawan. Malah dalam kes pengambilan metadone secara berlebihan ia boleh mengakibatkan kematian.

Panduan Rawatan

Methadone boleh diberikan sebagai rawatan untuk pesakit luar di klinik dan hospital yang telah dipilih oleh Kementerian Kesihatan Malaysia. Methadone perlu diambil setiap hari dan pemberian methadone dipantau oleh pegawai farmasi dengan rapi di klinik dan hospital.

Setiap penerima terapi gantian metadone wajib memenuhi syarat yang telah ditetapkan oleh KKM dan mematuhi kaedah rawatan seperti yang ditetapkan.

Penerima rawatan methadone wajib memaklumkan maklumat terapi methadone apabila berjumpa dengan mana-mana doktor bagi mengelakkan kesan interaksi yang serius dengan ubat-ubat lain. Terapi gantian methadone akan menjadi lebih berkesan apabila rawatan digabungkan dengan kaedah menangani masalah perubatan, psikiatri dan sosial yang lain. Kaunseling juga memberi kesan positif di dalam terapi gantian methadone.

Pemulihan

Terapi kognitif

Terapi tingkah-laku

Latihan asertif

Sokongan sosial

Pembinaan kesihatan rohani yang mantap

Kumpulan sokongan

Agensi Anti Dadah Kebangsaan

Calvary Spiritual Centre

Semakan Akhir : 20 April 2012
Penulis : Dr. Suraya binti Yusoff
Penyemak : Prof Madya Dr. Ramli Musa