Home > Laman Utama > Teknik Mengangkat dan Mengalih Warga Emas (di Kereta)

Teknik Mengangkat dan Mengalih Warga Emas (di Kereta)

Download:

Transkipsi

Untuk mengalih warga emas dari kerusi roda ke kereta pula, letakkan kerusi roda di sisi pintu kereta. Pasangkan brek kerusi roda. Alihkan tempat letak kaki kerusi roda.

Posisikan lutut warga emas di antara lutut penjaga. Gerakkan punggung warga emas  secara berselangseli ke hadapan dan dirikannya. Sokong lutut semasa memusingkan badan warga emas kearah kereta dan dudukkannya di tempat duduk. Masukkan kaki warga emas ke dalam kereta.

Untuk mengangkat warga emas kembali ke kerusi roda dari tempat duduk kereta pula, pastikan kerusi roda berada di sisi pintu kereta. Alihkan tempat kaki kerusi roda dan pasangkan brek.  Pusingkan warga emas dan keluarkan kakinya hingga mencecah ke tanah. Posisikan lutut warga emas  di antara lutut penjaga. Letakkan kedua-dua tangan warga emas di bahu penjaga dan dirikannya. Pusingkan warga emas perlahan-lahan ke kerusi roda dan dudukkannya. Letakkan kaki di atas tempat letak kaki kerusi roda, lepaskan brek dan tolak.

Aktiviti mengangkat dan mengalih warga emas sememangnya memerlukan kesabaran dan tenaga yang kuat. Setiap penjaga perlu memastikan diri mereka berada di dalam situasi yang selesa, Ruang yang luas lantai yang rata tidak licin adalah penting dan perlu di ambil kira .

T
7 Amalan Bijak Ketika Menyediakan Makanan Untuk kanak-kanak Sekolah

7 Amalan Bijak Memberikan Makanan Kepada Kanak Prasekolah

7 Amalan Membeli Belah Secara Sihat

7 Langkah bagi Mengurangkan Berat Badan

7 Langkah Bijak Mengurangkan Gula

Tangani Kemarahan

Teknik Mengangkat dan Mengalih Warga Emas (di Katil)

Teknik Mengangkat dan Mengalih Warga Emas (di Kereta)

Teknik Penggunaan Inhaler

Teknik Pernafasan

Teknik Urut Bahu dan Leher

Teknik-Teknik Relaksasi

Tip Kebersihan Mulut Bayi dan Kanak-kanak

Tip Menjaga Mulut Bagi Orang Kurang Upaya

Tip Penjagaan Mata

Transnasal Endoscopy