A A +A
Jata

SELAMAT DATANG KE PORTAL RASMI
MYHEALTH KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA

Snek Berkhasiat

Apakah snek berkhasiat?

  • Pengambilan snek antara waktu makan utama boleh menyebabkan berat badan meningkat dan mengganggu pola pemakanan hariannya.
  • Bagaimanapun, jika anda mengambil snek yang baik dalam masa yang bersesuaian, ini boleh memberikan tenaga yang lebih .
  • Snek perlulah diambil sekurang-kurangnya dua jam sebelum waktu makan utama.

Tujuan pengambilan Snek?

  • Pengambilan snek boleh menambahkan vitamin, mineral dan nutrien-nutrien yang lain dalam makanan.
  • Ini juga dapat memenuhi kedua-dua keperluan iaitu nutrisi dan sosial.
  • Pengambilan snek adalah sesuatu yang menyeronokkan tetapi perlu dipelbagaikan jenis makanannya.

Bagaimana memilih snek yang berkhasiat?

Panduan memilih snek :

  • Pilih makanan yang rendah lemak, gula dan garam.
  • Cuba pilih snek daripada kumpulan karbohidrat kompleks serta tinggi serat, vitamin dan mineral.
  • Rancang pemakanan harian anda mengikut panduan piramid makanan. Ini akan membantu mengimbangkan antara snek dan menu utama anda.
  • Rancang snek anda untuk mengelakkan anda memakan apa sahaja yang anda lihat.
  • Ambil snek hanya apabila anda lapar dan bukannya apabila anda rasa bosan atau gelisah.
  • Hadkan pengambilan snek kurang dari 250 kilokalori setiap kali ianya diambil.

Snek berkhasiat yang disyorkan

Rujuk kepada jadual di bawah :

Makanan
Saiz Hidangan
Tenaga (kcal)
Porsi
Berat (g)
Buah-buahan segar dan sayur-sayuran mentah
Epal, hijau 1 Biji
114
40
Epal, merah 1 Biji
128
63
Pisang berangan 1 biji (sederhana)
93
62
Pisang mas 1 biji (sederhana)
50
38
Pisang rastali 1 biji (kecil)
43
31
Kurma, kering 1 biji
12
31
Duku 1 biji
30
7
Durian 1 ulas dengan biji
38
13
Anggur 1 biji
11
7
Jambu 1 potong, kecil tanpa kulit
59
27
Cempedak 1 ulas dengan biji
28
18
Langsat 1 biji
14
3
Laici 1 biji
29
11
Mangga 1 biji
232
103
Kwini 1 biji
237
134
Mata kucing 10 biji (sederhana)
88
36
Oren (limau manis) 1 biji (sederhana)
134
38
Oren, mandarin 1 biji (sederhana)
116
37
Betik 1 potong tanpa biji
159
56
Betik , exotika 1/2 biji (sederhana)
350
126
Pear, hijau 1 biji (sederhana)
207
133
Pisang kaki (Persimmon) 1 biji (kecil)
138
88
Nanas 1 potong tanpa kulit
130
59
Prun 1 biji
6
13
Kismis ¼ cawan
39
117
Rambutan 1 cawan
35
10
Salak 1 biji kecil
89
45
Ciku (Sapodilla) 1 biji
65
44
Jambu air 1 biji
52
8
Tembikai 1 potong kecil tanpa kulit
238
37
Lobak 1 cawan (dadu, 0.5 sm kiub)
108
34
Timun
136
15
Peas, hijau, dalam tin ½ cawan
92
53
Tomato 1 biji (kecil)
23
5
Sengkuang Cina 1 potong
26
22
Sengkuang 1 potong
38
8
Bijiran dan produk bijiran
Biskut (Krim Kraker) 1 keping
9
40
Roti Kelapa 1 round bun
45
231
Roti Putih 1 keping
19
48
Roti Mil Penuh 1 keping
25
60
Sandwic Sardin 1 keping
28
71
Susu dan Produk Susu
Susu Lembu segar 1 cawan (250ml)
256
166
Susu UHT Perasa Cokelat 1 paket kecil (1 cawan)
256
174
Susu UHT rendah lemak 1 paket kecil (1 cawan)
257
131
Dadih rendah lemak 1 cawan (145ml)
150
230
Kekacang, bijian, dan produk berkaitan
Badam 10 biji
15
81
Gajus 10 biji
24
97
Buah Berangan 1 biji
9
17
Kacang tanah ¼ cawan tanpa kulit
39
209
Kuaci (kering) ½ cawan
50
112
Kuih Tradisi Malaysia
Kuih pau ayam 1 biji
85
203
Pau kacang merah 1 biji
80
223
Popia 1 biji
51
94
Bubur kacang merah 1 mangkuk (sederhana)
230
101
Lepat pisang 1 keping
93
191
Puding jagung 1 potong
90
90
Vadai (kacang dhall kuning) 1 biji
60
194

 

Rujukan :

  1. Manual Prime and Supportive Messages (1997) National Working Group on Healthy Eating, Ministry of Health.
  2. Healthful Recipes, The Wise Choice – Volume 1, 2nd Edition (1999) Nutrition Society of Malaysia in Collaboration with Ministry of Health.

 

Semakan akhir : 14 Julai 2008
Penulis : Norafizah bt. Mohd Nordin
Noor Shafiza bt. Mohamad Nor

Artikel Berkaitan

Usus Sihat : Peranan Diet Anda

Usus yang sihat bermula dengan diet seimbang untuk membantu sistem penghadaman berfungsi dengan baik. Kandungan bakteria dalam usus juga perlulah seimbang.

Diet Bagi Penyakit Hati Berlemak

Pengurusan diet bagi pesakit hati berlemak bergantung kepada punca penyakit tersebut (obesiti, tinggi kolesterol, sindrom metabolik atau pengambilan alkohol berlebihan). Pesakit perlulah mematuhi diet yang ditetapkan untuk mengurangkan lemak dalam tisu hati.

ALAMAT

Bahagian Pendidikan Kesihatan,
Kementerian Kesihatan Malaysia,
Aras 1-3, Blok E10, Kompleks E,
Kompleks Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62590 Putrajaya, Malaysia.

TALIAN AM :   +603 8000 8000

FAKS :   +603 8888 6200

EMEL :   myhealth@moh.gov.my

BILANGAN PENGUNJUNG : 223,064,693

TARIKH AKHIR KEMASINI :
2024-04-05 09:12:40
IKUTI KAMI

PAPARAN TERBAIK   Paparan terbaik menggunakan pelayar Google Chrome Version 57.0, Mozilla Firefox Version 52.0 dengan resolusi 1366 x 768px

Hakcipta Terpelihara ©2005-2022 Bahagian Pendidikan Kesihatan, Kementerian Kesihatan Malaysia