Home > Laman Utama > Rawatan Salur Akar

Rawatan Salur Akar

Download:

 

Trauma dan karies gigi kadangkala tidak menunjukkan kesan luaran pada gigi. Namun ia boleh mengakibatkan keradangan pulpa dan kematian pulpa kerana bekalan darah kepada gigi terganggu.

Kerosakan atau kematian pulpa gigi kadangkala tidak memberi kesakitan, dan gambar X-ray diperlukan untuk mengenali sebarang patologi pada akar gigi atau ditulang sekitar hujung gigi.

Jika dibiarkan, kematiaan pulpa akan mengakibatkan infeksi di bahagian hujung akar. Infeksi ini boleh bernanah dan merebak ke bahagian dalam gigi dan luaran gigi serta memberi kesakitan.
Rawatan salur akar adalah sejenis rawatan untuk membersih dan menampal ruang dalam gigi yang terinfeksi. Dengan cara ini, gigi boleh dikekalkan untuk berfungsi.

Rawatan salur akar dimulakan dengan membuat satu kebukan di gigi untuk mendedahkan bahagian pulpa yang telah rosak.

Seterusnya, saluran pulpa dibersihkan dengan menggunakan alat kikir endodontik serta larutan sodium hipoklorida. Prosedur ini perlu dilakukan beberapa kali untuk memastikan saluran akar benar-benar bebas dari tanda dan gejala seperti infeksi.
Kemudian, saluran akar dikeringkan dan ditampal dengan bahan tampalan salur akar. Akhir sekali, kebukan gigi ditutup dengan tampalan sewarna untuk memberi perlindungan tambahan.
Melalui rawatan salur akar, tulang sekitar hujung akar gigi akan sembuh dalam tempoh sekurang-kurangnya 6 bulan dan gigi akan kembali berfungsi sepenuhnya.

R
Rawatan Jambatan

Rawatan Karies Gigi

Rawatan Penskaleran

Rawatan Salur Akar