Home > Laman Utama > Penyakit Endometriosis

Penyakit Endometriosis

Download:

 

Endometriosis ialah satu keadaan yang tidak merbahaya tetapi boleh menyebabkan kesakitan dan pelbagai masalah lain yang kerapkali mengganggu pengeluaran benih, serta menyekat saluran peranakan wanita.

Mengenali Rahim (uterus)

Rahim wanita terdiri daripada tiga lapisan iaitu perimetrium (lapisan luar), myometrium (otot atau lapisan tengah), dan endometrium (lapisan dalaman).

Lapisan endometrium ini terdiri daripada beberapa lapisan termasuk sel seakan sel kulit, sel darah, ruang tisu dan kelenjar.

Endometrium menebal pada saat ovulasi (pelepasan telur dari ovari).

Telur yang dipersenyawakan akan melekat pada dinding endometrium ini. Jika pembenihan tidak berlaku, selaput endometrium akan meluruh semasa haid.

Ia keluar sebagai  ‘darah haid’ setelah bercampur dengan darah dari rahim serta kuman-kuman bakteria.

Penyakit Endometriosis
Endometriosis pula ialah satu keadaan dimana selaput endometrium ini bukan sahaja tumbuh didalam rahim, tetapi juga diluar rahim seperti pada salur fallopian, ovari atau usus-usus kecil atau besar. Ia dipanggil implan.­­

Memandangkan implan ini terbentuk diluar rahim, ia mengalami kesukaran keluar daripada badan sewaktu haid dan menyebabkan kesakitan.
Lama- kelamaan, darah akan berkumpul dan membentuk ‘cysts  serta menyebabkan perekatan (adhesion) yang menyukarkan pembenihan.

Kesan Endometriosis

Endometriosis boleh menyebabkan pendarahan yang tidak normal, segugut, kesakitan pada bawah perut dan pinggang, , keguguran, gangguan kencing, dan lain-lain. Tetapi  ada wanita yang menghidap endometriosis tidak mengalami sebarang gejala. Tahap kesakitan tidak berkait dengan betapa teruknya endometriosis yang dialami.

Walaubagaimanapun, masalah ini boleh diatasi dengan rawatan yang sewajarnya.

P
Pap Smear

Pedih Ulu Hati

Penyakit Endometriosis

Pembedahan Penggantian Sendi Lutut

Pembengkakan Prostat Bukan Kanser

Pencegahan Diabetik Neuropati

Pencegahan Diabetik Retinopati

Penggunaan Penyembur Hidung Dengan Betul

Penggunaan Salap Mata

Penyakit Arteri Koronari

Penyakit Gusi

Penyakit Jantung Kongenital

Peritoneal Dialisis

Pertumbuhan Gigi

Perubahan Perasaan

Prosedur Penyediaan Gigi Palsu

Prosedur Rawatan Ortondotik

Proses Kelahiran

Psoriasis

Proses Pengeluaran Susu Ibu