Home > Pemakanan > Pemakanan Umum > Pemakanan Sihat Semasa Perayaan / Keraian > Pemakanan Sihat Semasa Perayaan / Keraian ( +3 )

Pemakanan Sihat Semasa Perayaan / Keraian ( +3 )

Terdapat 8 tips makan secara sihat semasa Tahun Baru Cina yang boleh diamalkan. Antaranya adalah makan mengikut waktu - elakkan melangkau waktu makan, makan ikut keperluan, pilih menu dan kaedah memasak yang sihat, amalkan pemakanan seimbang dan ambil makanan dalam sukatan/saiz/pinggan yang kecil ...
Baca Lagi
Pengenalan Perayaan Deepavali merupakan satu perayaan yang disambut dengan penuh kegembiraan oleh semua penganut beragama Hindu di seluruh dunia termasuk masyarakat Hindu di Malaysia. Pelbagai juadah tradisional akan disediakan pada hari Deepavali seperti idli, thosai, idiyappam (putu mayam), paal appam, nasi briyani, kari dal, kari ayam dan kari kambing. Selain ...
Baca Lagi
Pengenalan Jamuan selalunya diadakan bersempena sesuatu majlis sama ada majlis rasmi atau majlis bagi meraikan atau memberi penghargaan kepada seseorang. Semasa jamuan, kita ‘dimeriahkan’ dengan pelbagai jenis masakan yang enak termasuk pelbagai jenis nasi atau mi, lauk-pauk, kuih-muih, pembuka selera, minuman dan pencuci mulut. Ini mendorong kita untuk terlebih makan berbanding dengan keperluan kalori ...
Baca Lagi
(Visited 202 times, 1 visits today)