Home > Pemakanan > Pemakanan Umum > Pemakanan Sihat Semasa Perayaan / Keraian > Pemakanan Sihat Semasa Perayaan / Keraian ( +3 )

Pemakanan Sihat Semasa Perayaan / Keraian ( +3 )

  Pengenalan Tahun Baru Cina merupakan antara perayaan terpenting kaum Cina bagi menyambut tahun baru mengikut kalendar tradisional Cina. Perayaan ini disambut sehingga hari ke-15 atau lebih dikenali sebagai Chap Goh Mei.   Kenapa Berat Badan Mudah Bertambah Semasa Perayaan Tahun Baru Cina ? Sepanjang sambutan perayaan ini, kaum Cina ...
Baca Lagi
Pengenalan Perayaan Deepavali merupakan satu perayaan yang disambut dengan penuh kegembiraan oleh semua penganut beragama Hindu di seluruh dunia termasuk masyarakat Hindu di Malaysia. Pelbagai juadah tradisional akan disediakan pada hari Deepavali seperti idli, thosai, idiyappam (putu mayam), paal appam, nasi briyani, kari dal, kari ayam dan kari kambing. Selain ...
Baca Lagi
Pengenalan Jamuan selalunya diadakan bersempena sesuatu majlis sama ada majlis rasmi atau majlis bagi meraikan atau memberi penghargaan kepada seseorang. Semasa jamuan, kita ‘dimeriahkan’ dengan pelbagai jenis masakan yang enak termasuk pelbagai jenis nasi atau mi, lauk-pauk, kuih-muih, pembuka selera, minuman dan pencuci mulut. Ini mendorong kita untuk terlebih makan berbanding dengan keperluan kalori ...
Baca Lagi