Halal / Kesucian Makanan ( +8 )

Pengenalan Adakah anda kenal dengan logo Halal Malaysia? Isu halal dalam makanan dan barang kegunaan harian sering diperkatakan kebelakangan ini terutamanya dalam kalangan pengguna yang beragama Islam. Disebabkan itu, pengeluar produk makanan dan barang kegunaan harian di Malaysia berpusu-pusu untuk memastikan produk keluaran mereka mendapat sijil halal dan seterusnya dapat ...
Baca Lagi
Pengenalan Adakah anda penggemar hidangan yong tau foo, steamboat atau shushi? Sama ada anda menggemarinya atau tidak, produk yang berasaskan surimi adalah antara menu yang boleh dipilih.     Sushi Yong tau foo Gambar 1 : Contoh produk berasaskan surimi. Tahukah anda bahawa beberapa bahan ramuan yang digunakan dalam penghasilan ...
Baca Lagi
Makanan Terubah Suai Genetik?Adakah anda tahu apakah yang dimaksudkan dengan makanan terubah suai genetik (genetically modified food - GMF)? Ia merujuk kepada tumbuhan, haiwan atau mikroorganisma yang telah terubah suai daripada aspek kandungan DNA yang mana ciri-ciri unik yang dikehendaki diaplikasikan bagi tujuan menambah baik kualiti produk akhir dalam makanan.Gambar ...
Baca Lagi
Apa Itu Kolagen? Kolagen adalah sejenis protein yang banyak terdapat pada haiwan vertebrata atau haiwan bertulang belakang seperti ikan, amfibia, reptilia, burung dan mamalia termasuk manusia. Jaringan kolagen merupakan struktur asas dalam kulit, tendon, tulang, membran dan tisu penghubung haiwan-haiwan tersebut. 1/3 daripada tubuh badan manusia sendiri adalah kolagen. Rajah ...
Baca Lagi
Sebanyak 30% produk berkapsul menggunakan kapsul daripada gelatin babi? Adakah anda sedar akan situasi ini? Kita akan kupas isu ini secara ringkas dan berkenalan dengan kapsul yang anda ambil.   Pengenalan Masyarakat moden kini telah lebih terdidik untuk mendapatkan sumber makanan berkhasiat bagi kekal sihat, tinggi daya tahan penyakit dan ...
Baca Lagi
Apa??? Ada Gelatin Dalam Makanan?!   Pengenalan Penggunaan gelatin telah direkodkan sejak beratus-ratus tahun dahulu bermula di Eropah. Pada asalnya, pembuatan gelatin bermula daripada usaha menambah nilai sisa tulang yang biasanya tidak digunakan dan dibuang di rumah sembelih atau pemotongan haiwan. Kini penggunaan gelatin begitu meluas di dalam industri makanan ...
Baca Lagi
Pengenalan Bagaimana anda pastikan bahawa makanan anda adalah halal? Terdapat pelbagai kaedah yang boleh digunakan tetapi yang paling mudah semestinya membaca label pembungkusan bagi memastikan bahan ramuan dan logo halal yang diiktiraf. Selain daripada itu, pihak yang berkuasa iaitu Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) juga menyediakan pelbagai saluran yang boleh ...
Baca Lagi
Apakah Makanan Halal? Sebagai pengguna Muslim, sudah tentu kita ingin mendapatkan makanan yang halal sebagai sumber tenaga harian kita. Perkara utama yang perlu dititik beratkan dalam soal ramuan sesuatu makanan itu adalah mengenal pasti sumbernya sama ada ia halal atau tidak. Sesuatu makanan yang halal diperoleh daripada sumber yang halal ...
Baca Lagi