Home > Umum > Forensik > Kesan Gigitan Dalam Analisa Forensik

Kesan Gigitan Dalam Analisa Forensik

Apa Itu Kesan Gigitan 

Sejak beberapa dekad yang lalu, konsep perbandingan tanda yang dibuat oleh gigi seseorang individu ke atas kulit individu lain telah diterima dengan baik oleh pakar odontologi forensik, pegawai penguatkuasa undang-undang dan dalam perbicaraan mahkamah. Malah, terdapat perkembangan pesat berhubung kajian kes dan bahan kajian, yang mendokumentasikan kesahihan perbandingan tanda gigitan. Walau bagaimanapun, kes-kes ini mungkin mewakili peratusan kecil daripada jumlah keseluruhan di mana jenis ini bukti wujud tetapi tidak diiktiraf oleh pegawai penyiasat atau pakar patologi.

Kesan gigitan adalah satu kecederaan corak berbentuk bulat atau bujur (donut atau berbentuk cincin) yang terdiri daripada dua bentuk simetri yang bertentangan (saling menghadap), dengan gerbang berbentuk U yang dipisahkan di pangkalan mereka dengan suatu kawasan lapang. Berikutan pinggir gerbang adalah satu siri lecetan secara individu, luka akibat objek tumpul yang mencerminkan saiz, bentuk, susunan dan pengedaran ciri-ciri kelas daripada permukaan gigi manusia.


Rajah 1. Kesan gigitan manusia pada mangsa homisid. Skala digunakan untuk mengukur saiz kesan gigitan tersebut.

Apa-apa tanda bulat atau separuh bulatan atau linear pendek dengan lekukan boleh dianggap sebagai berkemungkinan tanda gigitan. Kesan yang disebabkan oleh pelbagai alat boleh meniru tanda gigitan. Tafsiran dan presentasi tanda gigitan adalah seperti berikut:

 1. Resistan dan elastisiti tisu.
 2. Tahap kelengkungan permukaan badan.
 3. Jarak masa.

Tanda gigitan boleh dibuat dalam pelbagai cara seperti berikut:

 1. Tekanan gigi secara langsung.
 2. Kulit ditekan terhadap gigi dengan lidah yang boleh menghasilkan garis permukaan lelangit daripada gigi kacip atas dan gigi taring.
 3. Pelupusan gigi ke atas kulit yang berlaku apabila mangsa itu bergelut ganas – ini menghasilkan satu siri kesan selari atau luka dan sering dikaitkan dengan gigitan di puting.

Jenis-Jenis Kesan Gigitan       

Dalam kandungan analisis tanda gigitan, gigi pada dasarnya merupakan alat yang mempamerkan ciri-ciri unik dan sering sangat individu. Gigi atau tanda gigi pada dasarnya tanda alat yang mewakili jejak atau lekuk atau tanda lain yang ditinggalkan oleh bahan yang lebih keras dalam bahan yang lebih lembut.

Jenis agresif:

Gigi digunakan sebagai senjata, tidak mempunyai tanda menghisap dan gigitan dikatakan kuat dan pantas.

Jenis Seksual:

Tanda gigitan bersifat seksual sering bersifat sadis dan biasanya telah dilakukan secara perlahan-lahan dan dengan sengaja dengan sedutan pada tisu. Gigi digunakan untuk cengkaman semasa menghisap. Kecederaan paduan mempamerkan tanda menghisap secara pusat dan/atau periferal dan lecetan linear, yang menghasilkan ciri-ciri kemerahan, yang disebabkan oleh sudut gigi depan dengan definisi yang baik bagi kedua-dua ciri-ciri gigi kasar dan individu. Jumlah herotan membolehkan sesuatu pendapat sama ada orang yang digigit sedang aktif atau pasif apabila gigitan itu dilakukan.

Kes Penderaan Kanak-kanak:

Tanda gigitan yang paling hampir menyerupai tanda alat dilihat pada mangsa penderaan kanak-kanak dan mewakili manifestasi kemarahan primitif oleh penyerang terhadap mangsa. Kedua-dua jenis tanda gigitan telah didokumenkan dalam mangsa kanak-kanak daripada serangan tunggal oleh kanak-kanak lain yang berusia semuda dua tahun. Walaupun kes-kes ini mungkin mewakili kelakuan sadis dan/atau umur primitif, keseluruhan soalan dengan komponen keadaan mental memerlukan kajian lanjut.

Manusia                     

Bercorak bujur atau elips. Kawasan taring tidak terlalu ketara, dengan lekuk yang lebih luas dan lebih tumpul daripada penampilan gigitan anjing, kucing dan tikus. Petechiae yang disebabkan oleh hisapan hanya dilihat dalam tanda gigitan manusia.

Haiwan

Gigi haiwan cenderung untuk kelihatan seperti tusukan mendalam dan melusuhkan tisu manakala gigitan manusia adalah tumpul, lebih cetek dan menyebabkan lelasan berbanding koyakan. Kesan gigitan haiwan lazimnya yang disebabkan oleh vertebrata bukan manusia yang mempunyai gigi, kebanyakannya mamalia, reptilia (buaya dan buaya) dan beberapa ikan (jerung dan pari).

Anjing: Gerbang bersegi yang kecil di hadapan, tanda tajam yang ketara dihasilkan oleh gigi taring.

Kucing: Gerbang bulat kecil dengan tanda tusukan yang dibuat oleh gigi taring. Gigitan sering dikaitkan dengan cakaran daripada kuku.

Tikus: Gigitan kecil dengan alur panjang yang disebabkan oleh gigi kacip pusat.

Serangga

Serangga bersenjata dengan taringnya serta boleh mengenakan satu gigitan atau sengatan yang akan meninggalkan pemangsa mereka berasa kebas untuk beberapa waktu. Walaupun beberapa gigitan adalah tidak berbahaya, terdapat serangga lain yang mempunyai tahap toksin yang tinggi dalam sengat mereka. Tindak balas yang paling biasa untuk gigitan serangga adalah bengkak, sakit dan gatal-gatal. Walau bagaimanapun, sesetengah gigitan serangga dan sengatan boleh menyebabkan reaksi alergi yang mungkin berpotensi untuk mengancam nyawa. Mengenal pasti mereka adalah penting, lebih-lebih lagi jika serangga itu berbisa.

Postmortem / Antemortem      

Tisu daging adalah bersifat anjal dan membentang apabila digigit. Sesuatu tanda gigitan pada badan adalah agak berbeza daripada tanda gigitan pada permukaan yang tidak bernyawa. Seorang pakar patologi forensik akan mengambil perhatian terhadap corak lebam dalam bentuk dua baris melengkung yang menghadap satu sama lain secara jika gigitan telah dikenakan sebelum mati (antemortem). Gigitan yang dikenakan ke atas tisu otot menghasilkan corak yang lebih berbeza daripada gigitan yang terdapat pada tisu lemak. Gigitan yang dilakukan selepas mati (postmortem) tidak akan menghasilkan lebam. Gigitan secara ganas terutamanya akan menghasilkan luka.

Bagaimana Kesan Gigitan Berfungsi sebagai Bahan Bukti Penting dalam Penyiasatan Forensik         

Apabila memeriksa bahan bukti tanda gigitan, terdapat empat soalan asas yang ahli sains forensik akan berusaha untuk menjawab:

 1. Adakah kecederaan ini gigitan manusia?
 2. Bolehkah tanda gigitan ini dikenal pasti berpatutan dengan pergigian individu?
 3. Bolehkah tanda gigitan ini dihubungkan dengan masa perlakuan jenayah?
 4. Apakah tanda gigitan konsisten dengan jenis jenayah?

Teknik yang digunakan dalam perbandingan fizikal antara gigi suspek dan kecederaan fizikal merupakan komponen penting dalam penentuan kesahihan analisis tanda gigitan dinilai dan didapati sah.

Penilaian kejayaan tanda gigitan bukti bergantung kepada (a) pengiktirafan bahawa luka yang adalah tanda gigitan manusia, dan (b) pemeliharaan bukti dalam bentuk yang sesuai untuk analisis.

Teknik-Teknik Analisa Kesan Gigitan  

Analisis tanda gigitan bermula dengan mengambil gambar bukti dalam hitam dan putih dan berwarna, dan dari beberapa sudut. Ia adalah penting untuk mengambil gambar-gambar ini dalam masa lapan jam kecederaan yang dikenakan dalam kes mangsa. Keradangan cenderung untuk mengaburkan pola selepas tempoh masa ini jika mangsa masih hidup. Jika tanda itu cukup dalam, acuan boleh dibuat menggunakan proses pergigian sama dengan apa yang digunakan untuk membuat korona gigi atau jambatan pergigian dalam prosedur gigi.

Langkah seterusnya adalah untuk membuat imej yang boleh dilapisi pada tanda gigitan daripada suspek untuk perbandingan. Imej boleh dibuat dengan lakaran manual atau dengan mengimbas ke dalam komputer dan menggunakan program yang membuat gambar di lembaran lapisan yang telus.

Gosokan pada kecederaan gigitan adalah penting untuk mendapatkan semula bukti surih yang membolehkan profil DNA suspek diperoleh. Kemungkinan terdapat kesan air liur atau sel-sel manusia untuk analisis DNA dapat dikumpulkan.

Perbandingan dan Identifikasi Kesan Gigitan  

Kajian literatur mengenai tanda gigitan menekankan kepentingan dalam pemeriksaan spesimen dan penilaian dengan mana-mana templat yang diperoleh atau tanggapan relatif kepada:

 1. Hubungan rahang.
 2. Bentuk dan saiz dan gerbang.
 3. Kehilangan gigi.
 4. Jarak antara gigi.
 5. Kehadiran gigi berlebihan.
 6. Putaran kedudukan gigi.
 7. Lebar gigi.
 8. Kehadiran ciri-ciri istimewa seperti patah tulang dan rabung.

Ciri-ciri gigitan manusia adalah lelasan cetek dan/atau pendarahan sub-permukaan yang kelihatan seperti gerbang. Ia adalah disebabkan oleh gigi kacip, taring dan geraham kecil. Lecetan dan/atau pendarahan yang disebabkan oleh anjing adalah dalam bentuk poin. Jika pelaku mempunyai gigi palsu, tanda tambahan tertentu boleh dijangkakan. Ia berbeza antara jambatan, korona dan gigi palsu. Korona dan jambatan mungkin mempunyai permukaan seramik dan gigi palsu dengan separa pendakap untuk menetapkan gigi. Ini boleh bertanggungjawab dan menyebabkan luka khusus dan penanda tambahan untuk pengenalan.

Kesimpulan     

Penilaian bukti tanda gigitan adalah subjektif dan berdasarkan pendidikan, latihan dan pengalaman pemeriksa. Pada dasarnya ada tiga kesimpulan yang mungkin:

 1. Dengan kepastian munasabah, tanda gigitan pada tisu dan contoh tanda pergigian yang telah diberikan dibuat oleh gigi sama. (Ini adalah kebarangkalian yang tinggi bahawa dua tanda gigitan mempunyai asal-usul yang sama).
 2. Tanda gigitan pada tisu dan contoh tanda pergigian yang diberikan adalah konsisten. (Ini adalah kesimpulan jalan tengah, yang bermakna kedua-dua tanda gigitan boleh mempunyai keasalan yang sama. Oleh kerana percanggahan tunggal tidak termasuk suspek, ini masih merupakan kesimpulan yang bermakna).
 3. Tanda gigitan pada tisu dan contoh pergigian yang diberikan adalah tidak konsisten. (Ini menunjukkan bahawa dua tanda gigitan tersebut tidak mempunyai asal-usul yang sama).

Rujukan          

 1. Brennan, J.C.  2004. Forensic Science: An Illustrated Dictionary. CRC Press. Boca Raton.
 2. Cattone, J.A., Standish, S.M. Outline of Forensic Dentistry. Year Book Medical Publishing. 1982.
 3. Lessig, R., Wenzel, V., Weber, M. Bite mark analysis in forensic routine case work. EXCLI Journal 2006;5:93-102.
Semakan Akhir : 19 Mei 2015
Penulis : Salina bt. Hisham
Akreditor : Khoo Lay See