Home > Umum > Terapi Bahasa & Pertuturan > Kemahiran Pragmatik

Kemahiran Pragmatik

Apakah itu kemahiran pragmatik?

Pragmatik merujuk kepada kemahiran bahasa sosial yang kita gunakan dalam interaksi harian kita dengan orang lain. Ia termasuk apa yang kita katakan, bagaimana kita menyatakannya, bahasa badan kita dan sama ada ia adalah bersesuaian dengan situasi yang diberikan.

Kemahiran pragmatik adalah penting untuk kita meluahkan dan menyampaikan isi pemikiran, idea dan perasaan. Kanak-kanak, remaja dan orang dewasa yang mempunyai masalah pragmatik kerap menyalahtafsirkan niat komunikasi orang lain dan mempunyai kesukaran menjawab atau bertindakbalas dengan betul sama ada secara lisan atau bukan lisan.

Ciri-ciri kemahiran pragmatik

Menurut Persatuan Pendengaran dan Pertuturan-Bahasa Amerika (ASHA), pragmatik melibatkan tiga kemahiran komunikasi yang utama:

 1. Menggunakan bahasa untuk tujuan yang pelbagai seperti:
  • Memberi ucapan (sbg. cth. mengucap salam, hello dan selamat tinggal)
  • Memberi tahu (sbg. cth. Saya hendak masuk tidur)
  • Menuntut (sbg. cth. Beri saya kasut itu)
  • Menjanjikan (sbg. cth. Saya akan belikan awak kasut itu)
  • Meminta (sbg. cth. Saya mahu air oren)
 2. Menukar bahasa mengikut keperluan pendengar atau situasi, seperti:
  • Cara bercakap kepada bayi adalah berbeza daripada orang dewasa
  • Memberikan maklumat latar belakang kepada pendengar yang tidak dikenali
  • Bercakap di dalam kelas berbeza daripada di taman permainan
 3. Memahami dan mengikuti peraturan semasa berbual dan bercerita, seperti:
  • Mengambil giliran dalam perbualan
  • Memperkenalkan topik perbualan
  • Mengekalkan topik perbualan
  • Membetulkan semula percakapan apabila tidak difahami
  • Tahu menggunakan isyarat lisan dan bukan lisan
  • Tahu sejauh mana jarak untuk berdiri apabila bercakap dengan seseorang
  • Tahu menggunakan ekspresi muka dan kontak mata semasa berbual

Peraturan-peraturan yang dinyatakan ini mungkin berbeza-beza antara satu budaya dengan budaya yang lain. Amatlah penting untuk memahami budaya dan peraturan perbualan rakan berbual anda.

Individu yang mempunyai masalah pragmatik

Kanak-kanak yang mempunyai ciri-ciri autisme termasuk yang mempunyai kecelaruan semantik-pragmatik dan sindrom Asperger sering dikaitkan mempunyai masalah pragmatik disebabkan oleh kekurangan upaya dalam interaksi sosial. Kanak-kanak dengan kecelaruan bahasa juga boleh menunjukkan kekurangan kemahiran pragmatik terutama apabila mereka mengalami kelewatan perkembangan bahasa.


Sumber: www.papamedia.com

Bagi orang dewasa, masalah pragmatik dikaitkan dengan individu yang mengalami kecederaan otak di sebelah kanan kerana kawasan otak sebelah kanan banyak mengawal kemahiran berbahasa peringkat tinggi termasuklah kemahiran pragmatik.

Cara untuk mengenalpasti individu yang mempunyai masalah pragmatik


Sumber: www.destiniey.com

Masalah pragmatik boleh dikenalpasti apabila individu tersebut menunjukkan ciri-ciri seperti berikut:

 • Ketidakupayaan berkomunikasi untuk tujuan sosial, seperti memberi ucapan dan berkongsi maklumat, dengan cara yang sesuai dengan keadaan sosial.
 • Keupayaan untuk menukar cara komunikasi yang merosot dalam konteks yang pelbagai dan mengikut keperluan pendengar, seperti bercakap di dalam kelas berbeza daripada di taman permainan, bercakap kepada kanak-kanak berbeza daripada orang dewasa, dan mengelakkan penggunaan bahasa yang terlalu formal.
 • Kesukaran memahami dan mengikuti peraturan semasa berbual dan bercerita, seperti mengambil giliran dalam perbualan, membetulkan semula percakapan apabila tidak difahami dan mengetahui bagaimana untuk menggunakan isyarat lisan dan bukan lisan untuk mengawal perbualan.
 • Kesukaran memahami apa yang tidak dinyatakan secara jelas (contohnya, membuat kesimpulan) dan makna yang tersirat atau tidak jelas bahasa (contohnya, simpulan bahasa, jenaka, metafora, makna yang pelbagai bergantung kepada tafsiran konteks tersebut).
 • Bertanya soalan yang tiada kaitan dengan topik perbualan.
 • Kurang memberikan tumpuan dan kontek mata dalam perbualan
 • Bercakap tentang sesuatu perkara dengan terlalu banyak dan mendalam.
 • Hanya bercakap tentang diri sendiri dan tidak menunjukkan minat terhadap orang lain atau rakan perbualan.
  Sumber: www.reachsegamat.com
 • Tidak dapat menjawab soalan terbuka seperti “Apa yang terjadi?” atau “Mengapa perkara itu boleh berlaku?”
 • Tidak dapat membaca atau memahami komunikasi bukan verbal seperti bahasa isyarat/badan , ekspresi muka dan ton suara yang pelbagai.
 • Mempunyai masalah untuk memahami dan menyampaikan maksud isi hati dan perasaan.

Kaedah yang boleh digunakan dalam membantu individu dengan masalah pragmatik

Ibubapa, penjaga, ahli keluarga, dan guru boleh membantu individu dengan masalah pragmatik dengan menggunakan bahasa dengan betul dalam situasi atau konteks sosial. Beberapa cadangan umum untuk membantu meningkatkan kemahiran dalam tiga bidang pragmatik utama disenaraikan di bawah.

 1. Menggunakan bahasa untuk tujuan yang pelbagai

  Bertanya soalan atau beri cadangan untuk menggunakan bahasa untuk tujuan yang pelbagai.

  Fungsi Bahasa yang Dinginkan Cadangan Soalan atau Komen
  Komen “Apa yang anda buat?” “Beritahu saya tentang…”
  Meminta “Apa yang awak mahu?” “Beritahu ibu awak…”
  Soalan “Tanya saya”
  Sumber: www.kosmo.com.my
  Sumber: www.utusan.com.my

  Membalas mesej yang dimaksudkan bukannya membetulkan sebutan atau tatabahasa. Pastikan anda menyediakan model yang sesuai dalam ucapan anda sendiri. Sebagai contoh, jika seseorang berkata, ” Itulah bagaimana ia tidak pergi ,” balas, ” Anda betul. Itu bukan bagaimana ia pergi.”

  Mengambil kesempatan daripada keadaan yang berlaku secara semula jadi. Sebagai contoh, salam amalan pada awal sehari, atau mempunyai individu meminta rakan-rakan apa yang mereka mahu makan untuk makan malam atau meminta bahan-bahan yang diperlukan untuk menyelesaikan projek.

 2. Menukar bahasa untuk pendengar yang berbeza atau situasi

  Perbualan bertukar watak. Berpura-pura untuk bercakap dengan orang yang berbeza dalam situasi yang berbeza. Sebagai contoh, rancang satu situasi (atau gunakan salah satu perkara yang berlaku pada satu hari) di mana individu perlu menjelaskan perkara yang sama kepada orang yang berbeza, seperti mengajar peraturan semasa bermain, atau bagaimana untuk membuat kek. Model bagaimana seseorang bercakap dengan kanak-kanak berbanding orang dewasa, atau ahli keluarga berbanding jiran tetangga.

  Galakkan cara memujuk. Sebagai contoh, minta individu tersebut apa yang dia akan katakan untuk meyakinkan ahli keluarga atau orang yang tersayang untuk membenarkan dia melakukan sesuatu. Bincang cara-cara yang berbeza untuk menyampaikan mesej:

  • Secara sopan ( “Boleh saya pergi ke taman permainan?”) berbanding secara kurang sopan (“Bagi saya pergi ke taman permainan!”).
  • Secara tidak langsung ( “Bunyi TV terlalu kuat” ) berbanding secara langsung ( Tutup TV!”).
  • Bincang mengapa beberapa permintaan lebih meyakinkan berbanding yang lain.
   Sumber : www.excelhalif.com
 3. Kemahiran berbual dan bercerita

  Ulas mengenai topik perbualan sebelum memperkenalkan topik baru. Tambah maklumat yang berkaitan untuk menggalakkan bercakap lebih lanjut mengenai topik tertentu.

  Beri isyarat visual seperti gambar, objek, atau garis panduan cerita untuk membantu menerangkan cerita berantai.

  Galakkan mengungkap semula atau membetulkan semula perkataan atau ayat yang tidak jelas. Semak dengan pertanyaan yang sesuai, “Adakah anda bermaksud …?”

  Tunjukkan pentingnya isyarat bukan lisan apabila berkomunikasi. Sebagai contoh, bercakap tentang apa yang berlaku apabila ekspresi muka tidak sepadan dengan emosi yang dinyatakan dalam mesej lisan (contohnya, menggunakan kata-kata marah sambil tersenyum).

Rujukan

 1. Pragmatic Language, http://www.therabee.com/images-pdf/pragmatics-jul08.pdf, September 10, 2015.
 2. Social Language Use (Pragmatics), retrieved from http://www.asha.org/public/speech/development/Pragmatics/, September 10, 2015.
 3. Social (Pragmatic) Communication Disorder, retrieved from http://psychcentral.com/disorders/social-pragmatic-communication-disorder/, September 10, 2015.
Semakan Akhir : 10 Mac 2016
Penulis : Mohd Azmarul bin A Aziz
Akreditor : Nadwah bt. Onwi