Home > Dewasa > Kanser Tulang

Kanser Tulang

Pengenalan

Pengenalan , Definasi & Epidemiologi

Badan kita mempunyai lebih dari 200 tulang. Fungsi utamanya adalah rangka untuk badan dan melindungi organ-organ utama seperti paru-paru dan hati.

Kanser tulang primer berpunca dari tulang sementara kanser tulang sekunder berpunca dari organ- organ lain dan merebak ke tulang (contoh: dari kanser payu dara , paru-paru dan kelenjar prostate)

Kanser tulang sekunder adalah kanser tulang yang paling banyak di temui. Ia berpunca dari kanser sel yang merbahaya dari organ lain dan telah merebak ke tulang dan ia boleh menyerang ke semua tulang.

Gejala dan tanda

Gejala- gejala kanser tulang adalah berlainan pada setiap pesakit dan bergantung kepada jenis kanser tulang tersebut. Secara umumnya gejala-gejala tersebut adalah :

  • Kebengkakan dan sakit pada kawasan yang terlibat
  • Sakit yang kuat terutamanya pada waktu malam
  • Hilang fungsi anggota
  • Tulang lebih rapuh dan senang untuk patah
  • Hilang berat badan dan selera makan

Diagnosa

Sejarah pesakit yang terperinci , pemeriksaan fizikal pesakit yang menyeluruh berserta ujian makmal tertentu seperti x ray, ‘bone scan’ dan biopsy tulang (pembedahan kecil untuk mengambil tisu tulang dan di periksa di makmal) adalah mencukupi untuk mendiagnosa kanser tulang.

Rawatan

Dengan wujudnya rawatan kemoterapi (ubat anti kanser) yang terkini , ujian makmal tertentu , rawatan radioterapi (sinar x yang digunakan untuk membunuh sel kanser) dan teknik pembedahan yang terkini , kebanyakan kanser tulang primer dan sekunder boleh dirawat.

Rawatan kanser tulang sekunder adalah bergantung kepada punca kanser tersebut. Kebanyakan pesakit yang menghidapi kanser tulang peringkat akhir , tujuan utama rawatan adalah untuk memperbaiki mutu kehidupan dan meringankan gejala-gejala kanser tulang sekunder.

Proses Penyembuhan

Peluang untuk sembuh adalah semakin baik dan cerah dengan kemajuan ubat-ubat kemoterapi sejak kebelakangan ini.

Peluang untuk sembuh akan bergantung kepada pelbagai faktor yang boleh dibincang dengan pakar bedah ortopedik

Semakan Akhir : 26 April 2012
Penulis : Dr. Azaiddin Akasah
Penyemak : Dr. Fitjerald Henry