Home > Pemakanan > Pemakanan Umum > Garis Panduan Diet Malaysia (MDG 2010) > Garis Panduan Diet Malaysia (MDG 2010) ( +4 )

Garis Panduan Diet Malaysia (MDG 2010) ( +4 )

PengenalanLemak dan kolesterol merupakan satu keperluan dalam diet harian seseorang untuk beberapa fungsi tubuh walaupun ada yang mengatakan bahawa kita harus mengurangkan pengambilan lemak. Namun, jika dirujuk kepada persekitaran pemakanan di Malaysia, terlalu banyak produk makanan segera, makanan terproses dan makanan bergoreng dan mudah didapati di mana sahaja.Adakah makanan sebegini ...
Baca Lagi
Pengenalan - Apa itu garam dan sodium? Garam merupakan sebatian bukan organik yang mengandungi mineral penting yang diperlukan oleh tubuh manusia dalam jumlah yang kecil. Garam juga dikenali sebagai Natrium Klorida dengan menggunakan simbol NaCl. Sodium (nama lain bagi natrium) pula adalah mineral yang terkandung dalam garam. 1 sudu teh ...
Baca Lagi
Piramid Makanan Malaysia 1. Makan Pelbagai Jenis Makanan Mengikut Keperluan Anda Tidak ada satu jenis makanan yang dapat membekalkan kesemua tenaga/kalori dan nutrien yang anda perlukan. Pilih pengambilan diet harian anda dengan gabungan pelbagai jenis makanan. Amalkan diet seimbang dan lengkap dengan mempelbagaikan jenis makanan setiap hari berpandukan Piramid Makanan ...
Baca Lagi
Gambar 1 : Kepelbagaian buah-buahan dan sayur-sayuranPengenalanRamai antara kita tidak mengetahui bahawa buah dan sayur membantu dalam :mencegah penyakitmeningkatkan daya tahan badan.Ia sering dikenali sebagai makanan yang baik untuk kesihatan dan tubuh badan.Buah dan sayur merupakan sumber :vitamin (vitamin A, B6, C dan asid folat-folasin)mineral (kalium, kalsium, fosforus, zat besi ...
Baca Lagi
(Visited 820 times, 1 visits today)