A A +A
Jata

WELCOME TO OFFICIAL PORTAL
MYHEALTH MINISTRY OF HEALTH MALAYSIA

  1. Laman Utama
  2. /
  3. Main Page
  4. /
  5. Basuh Tangan

Basuh Tangan

Download:

Tangan adalah anggota yang kerap bersentuh dengan makanan. Tangan yang tercemar boleh mengundang pelbagai penyakit bawaan makanan. Oleh itu, tangan perlu dibersihkan setiap kali sebelum menyediakan makanan.
Amalkan membasuh tangan:-

  • Selepas ke tandas.
  • Sebelum makan .
  • Sebelum dan selepas menyediakan makanan.
  • Selepas menyentuh makanan mentah.
  • Selepas menyentuh muka terutamanya hidung, mulut atau telinga.
  • Selepas mengendalikan sampah sarap.
  • Bila-bila masa tangan anda kotor. Seperti selepas bersin atau batuk

Pastikan tangan anda sentiasa bersih. Basuhlah tangan dengan betul. Amalkan 7 langkah berikut:-

  1. Basahkan tangan anda dan ratakan sabun dengan sempurna.
  2. Gosok kedua-dua belah tapak tangan anda.
  3. Gosok setiap jari dan celah jari anda.
  4. Gosok kuku di tapak tangan anda.
  5. Gosok belakang tangan
  6. Basuh tangan anda dengan air bersih secukupnya.
  7. Keringkan tangan anda dengan tisu tuala yang bersih atau pengering tangan (hand dryer)

Amalkan membasuh tangan dengan betul. Tangan yang bersih boleh mencegah penyakit.

B
Berfikiran Positif
Berkumur-kumur
Buli Siber
Buli Siber (Kategori III)

 

Related Article

ADDRESS

Bahagian Pendidikan Kesihatan,
Kementerian Kesihatan Malaysia,
Aras 1-3, Blok E10, Kompleks E,
Kompleks Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62590 Putrajaya, Malaysia.

GENERAL LINE :   +603 8000 8000

FAX :   +603 8888 6200

EMAIL :   myhealth@moh.gov.my

VISITORS : 223,294,400

LAST UPDATE :
2024-03-19 08:57:27
FOLLOW US

BEST VIEW   Best viewed with Internet Explorer 10 and above, Mozilla Firefox 40 above, or Google Chrome 40 and above or Safari 4 and above with minimum resolution at 1366 x 768

Copyright ©2005-2022 Health Online Unit, Ministry of Health Malaysia