Home > Writer > Azlinda bt. Hamid

Azlinda bt. Hamid

alt

Azlinda bt. Hamid mempunyai pengalaman kerja selama lebih 9 tahun dan merupakan Penolong Pengarah Kanan (Pemakanan) di Klinik Kesihatan Putrajaya.

Beliau telah menamatkan pengajian dari Universiti Putra Malaysia dengan memperoleh B.Sc (Hons) in Nutrition & Community Health dan turut memperoleh Masters (Medical Science) in Human Nutrition with Specialization in Sports and Exercise Nutrition dari University of Glasgow (UK).

Kepakaran atau bidang kerja beliau melibatkan perancangan dan perlaksanaan aktiviti promosi pemakanan, pengawasan dan pemantauan pemakanan di peringkat klinik dan komuniti di dalam pencegahan penyakit berkaitan pemakanan dan gaya hidup sedentari. Beliau berpengalaman dalam mengujudkan garis panduan pemakanan di Peringkat Kementerian dan turut terlibat dalam beberapa Jawatankuasa Teknikal program-program pemakanan Kebangsaan dan Negeri.

Di antara pengalaman beliau adalah:

  • Beliau telah dilantik sebagai Ahli Kumpulan Kerja Teknikal Garis Panduan Pemakanan Kebangsaan 2011-2013
  • Beliau dilantik sebagai Ahli Jawatankuasa Teknikal dan Penulis Garis Panduan Pemakanan Kanak-kanak dan Remaja Malaysia 2011.
  • Beliau turut dilantik sebagai Ahli Jawatankuasa Teknikal Projek Kantin Sekolah Sihat 2010.
  • Beliau juga terlibat sebagai Ahli Jawatankuasa Teknikal dan Induk Projek Pemakanan Sihat di Pasaraya 2006.
  • Beliau juga telah terlibat dalam memberi ceramah-ceramah pemakanan dan pengurusan berat badan serta pemakanan bayi dan kanak-kanak kepada pelbagai jabatan dan institusi.
  • Beliau juga terlibat sebagai co-investigator bagi kajian-kajian pelajar Pemakanan dan Dietetik, International Medical University pada tahun 2011.