Home > admin (page 80)

admin

Dadah Peransang

Download: Transkipsi Pengenalan Dadah Perangsang “Spiking Drink” Dadah perangsang seperti spiking Drink adalah salah satu cara penyalah gunaan dadah kategori terangsang yang di ambil menerusi campuran dalam minuman. Ia  adalah se jenis bahan atau campuran bahan kimia psikoaktif yang di ambil secara telarang dan haram yang mempunyai kesan amat ketara …

Baca Selanjutnya >

Merokok

Download:   Transkipsi Katakan tidak pada Rokok ! Ramai daripada mereka yang merokok sudah berhenti ada juga boleh melakukan nya dengan keyakinan diri Sokongan ahli keluarga dan kawan-kawan tabiat merokok dapat di hentikan jika sebelum ini anda telah mencuba tetapi tidak Berjaya teruskan usaha jangan putus asa Dialog : Macam …

Baca Selanjutnya >

Pre-Menstrual Tension

Download:   Transkipsi Drama : Ini Suri, setiap kali datang haid, Suri akan mula merasa pening dan marah- marah. Dialog : Mana pulak beg duit nie ,tadi letak kat sini orang dah lambat nak pergi sekolah ni Masa-masa ni la dia nak hilang Di sekolah, dia tak dapat menumpukan perhatian …

Baca Selanjutnya >

Tip Penjagaan Mata

Download:   Transkipsi Tip Penjagaan mata Mata boleh jadi lesu dan kurang bermaya tanpa rehat yang cukup ini boleh menyebabkan Seseorang Nampak lebih tua dari usia sebenar ,Namun ada beberapa tip berguna untuk menjaga mata . Bila menonton jarakkan diri anda sekurang-kurang nya 2 meter dari kaca tv ia bertujuan …

Baca Selanjutnya >

Denggi

Download: Transkipsi DENGGI Dalam tidak sedar, anda mengundangnya. Membenarkannya mengganggu kehidupan anda… Dia datang tidak dijangka. Dia meneroka setiap sudut rumah anda, mencari mangsa… Dia kecil tetapi berbisa. Dia akan menggugat semua kebahagiaan anda…. Mangsanya tidak kenal usia….. Aedes membunuh! Ibu kanak-kanak: Mula-mula dia ada mengadu demam dan sakit kepala. …

Baca Selanjutnya >

Diabetes dan Puasa

Download: Transkipsi V/o Boleh kah pengidap diabetes, berpuasa ? Jawabnya boleh ! asalkan kandungan gula dalam darah  terkawal  serta mendapat nasihat daripada doktor sebelum berpuasa. Pada tahap normal, insulin mempunyai peranan untuk mengatur kadar gula dalam darah.  Iaitu sekitar 4 – 6 mmol/l dalam keadaan puasa. Dan di bawah 8 …

Baca Selanjutnya >

Hepatitis B dan C

Download: Transkipsi V/o Ramai yang tidak mengetahui Hepatitis B dan C merupakan penyakit yang mudah berjangkit dan berbahaya. Kerana ia boleh menjadi kronik dan menyebabkan sirhosis dan kanser hati. Hepatitis  ini  berpunca dari jangkitan virus Hepatitis B (HBV) dan C yang menyerang dan menyebabkan sel organ hati menjadi bengkak. Tanda-tanda …

Baca Selanjutnya >

Pencegahan Sakit Jantung

Download: Transkipsi Pengenalan & Faktor Utama Sakit jantung (dewasa) Penyakit jantung berlaku apabila saluran darah menjadi sempit akibat pengumpulan plak kolesterol yang mengakibatkan bekalan darah ke jantung tidak mencukupi. Ada beberapa faktor yang menyumbang kepada penyakit jantung iaitu faktor pemakanan, amalan cara hidup tidak sihat dan faktor genetik atau keturunan. …

Baca Selanjutnya >

Senaman dan Penjagaan Postur Post Natal

Download:   Transkipsi v/o Ibu-ibu yang lepas bersalin adalah digalakkan untuk melakukan senaman post natal untuk membaiki perjalanan darah dan pernafasan. Di samping itu juga senaman boleh membantu mengembalikan keanjalan otot-otot di sekeliling salur peranakan. Senaman ini boleh dimulakan ketika ibu-ibu masih dalam pantang bergantung pada keadaan fizikal atau setelah …

Baca Selanjutnya >

Syndrom Corpus

Download:   Transkipsi V/o Simptom Bila  timbul rasa-rasa kebas di jari-jari (kecuali jari kelingking)  dan tangan, semasa memegang streering  kereta, telefon atau suratkhabar,  atau sakit di pergelangan tangan yang mungkin menular hingga ke bahu atau tapak tangan dan jari-jari selepas pergerakan tangan yang berulang-ulang, atau rasa lemah di tangan menyebabkan …

Baca Selanjutnya >