Home > Laman Utama > Dr. Anita Bhajan Manocha

Dr. Anita Bhajan Manocha

Dr. Anita Bhajan Manocha mempunyai pengalaman bekerja selama 10 tahun dan merupakan Pakar Perubatan dan Nefrologi di Hospital Seberang Jaya, Pulau Pinang.

Beliau telah mendapat ijazah MBBS dari Kasturba Medical Kolej, Manipal, India dan MMED dari Universiti Sains Malaysia. Beliau telah meningkatkan pengalaman di dalam bidang Nefrologi di Monash Medical Centre, Melbourne, Australia selepas menamatkan pengajian subspeciality selama tiga tahun di Malaysia.

Beliau juga telah dilantik menjadi ahli developmental group untuk pembentukan CPG Management of Chronic Kidney Disease in ADULTS yang telah diterbitkan baru-baru ini. Beliau juga menceburkan diri dalam bidang penyelidikan peringkat antarabangsa. Beliau juga melibatkan diri dalam kerja-kerja sukarelawan dan aktif memberi ceramah-ceramah kesihatan di kalangan pesakit, orangramai dan pekerja-pekerja kesihatan. Beliau juga telah menjadi seorang journal reviewer bagi jurnal-jurnal nefrologi. Beliau aktif mengadakan sessi-sessi CME kepada paramedic dan doktor-doktor yang telibat terutamanya dengan rawatan hemodialisis.