Home > Umum > Forensik > Cap / Cetakan: Pendedahan Identiti

Cap / Cetakan: Pendedahan Identiti

Apa Itu Cap / Cetakan?

Kulit pada tapak kaki, kedua-dua tapak tangan dan jari manusia dan beberapa primat membentuk rabung dan lembah. Geseran kulit rabung membentuk corak boleh diklasifikasikan.

Jenis-Jenis Cap / Cetakan

Apabila jari menyentuh permukaan, peluh bersama-sama dengan minyak yang mungkin telah meningkat dengan menyentuh bahagian-bahagian berambut pada tubuh badan, dipindahkan ke atas permukaan itu, dengan itu meninggalkan kesan corak rabung jari ini. Cap/cetakan yang disimpan dengan cara ini tidak dapat dilihat dengan mata kasar dan biasanya dirujuk sebagai cetakan pendam atau tidak kelihatan.

Cetakan yang dapat dilihat pula dibuat apabila jari menyentuh permukaan lain selepas rabung telah bersentuhan dengan bahan berwarna seperti darah, cat, gris atau dakwat. Cetakan plastik adalah apabila jejak rabung ditinggalkan pada bahan yang lembut seperti dempul, lilin, sabun atau debu.

Cap Bibir                    

Corak kedutan pada bibir mempunyai ciri-ciri individu seperti cap jari. Kedutan dan alur di mukosa labial (dipanggil sulci labiorum) membentuk ciri-ciri corak cetakan bibir. Bidang kajian yang berkaitan dengan cetakan bibir disebut sebagai Cheiloscopy. Ia boleh didefinisikan sebagai kaedah mengenal pasti seseorang berdasarkan pengaturan ciri garis-garis yang terdapat pada bahagian merah bibir atau sebagai sains yang berkaitan dengan garis-garis yang terdapat pada bahagian merah bibir. Cetakan bibir adalah seragam di sepanjang hidup dan ciri-ciri yang boleh digunakan untuk mengesahkan kehadiran atau ketiadaan seseorang daripada keadaan jenayah, dengan syarat terdapat pengambilan minuman, minuman, penggunaan kain, tisu atau tuala dan lain-lain di tempat kejadian.


Gambar 1 : Contoh cetakan bibir di tempat kejadian
(Sumber : scienceinpoland.pap.pl)


Gambar 2 : Contoh cap tapak kaki berdarah pada tempat kejadian
(Sumber : www.redrumautographs.com)

Cap Tapak Kaki          

Cap tapak kaki adalah salah satu daripada bukti-bukti fizikal berharga yang ditinggalkan oleh penjenayah di tempat kejadian. Pesalah mempunyai kecenderungan untuk menanggalkan kasut mereka semasa memasuki sesebuah rumah untuk mengelakkan bunyi bising semasa melakukan jenayah dan untuk mendapatkan cengkaman yang lebih baik tatkala memanjat dinding dan untuk melarikan diri dengan cepat. Maklumat yang berguna boleh didapati daripada bukti kesan tapak kaki di mana tapak kaki mempunyai nilai dalam menentukan identiti penjenayah dalam penyiasatan forensik. Anggaran ketinggian menggunakan ukuran kaki yang telah dikaji untuk populasi penduduk yang berbeza-beza.

Cap Tapak Tangan     

Cap tapak tangan ditakrifkan sebagai corak tapak tangan yang terdiri daripada ciri-ciri corak fizikal seperti garis-garis, titik dan tekstur. Cap tapak tangan terdiri daripada ciri-ciri umum seperti garis dasar, kedutan dan lipatan yang boleh digunakan sebagai cirri-ciri seseorang individu. Cap tapak tangan boleh digunakan sebagai alat untuk pengenalpastian kerana corak yang berbeza dan keunikan tersendiri antara satu individu dengan individu yang lain.


Gambar 3 : Contoh cap tapak tangan
(Sumber : www.crime-scene-investigator.net)

Cap/Cetakan Pada Tubuh Badan         

Banyak kes pembunuhan melibatkan perhubungan yang rapat antara mangsa dan pesalah dan pengesanan cap/cetak pendam pada mayat adalah penting untuk mengenalpasti pelakunya. Pada masa ini, terdapat beberapa kaedah yang digunakan untuk mendapatkan cap/cetakan terpendam dari kulit mangsa pembunuhan atau serangan. Kaedah-kaedah ini termasuk penggunaan:

  1. Serbuk magnetik.
  2. Pemindahan Permukaan.
  3. Wasap Iodin.
  4. Proses cyanoacrylate ester.

Selain daripada gambar, bukti cap/cetak yang ditemui di tempat kejadian jenayah dapat dikumpulkan dengan menggunakan dakwat, serbuk dan acuan.

Bagaimana Padanan Cap/Cetakan Dengan Suspek Dilakukan?

Sistem klasifikasi cap/cetakan adalah berdasarkan pengetahuan kelas corak. Keunikan cap/cetakan tidak ditentukan oleh bentuk atau corak, tetapi dengan meneliti ciri-ciri yang rabung. Pakar mesti menunjukkan perbandingan titik ke titik untuk membuktikan identiti seseorang individu.


Gambar 4 : Dokumentasi cap / cetakan
(Sumber : en.wikipedia.org)

Rujukan         

  1. Ahmad U.K., Manoharan, L.S., Noor, N.A.M., Othman, P.J.  A closer look at Malaysian palm prints pattern. Malaysian Journal of Forensic Sciences 2013; 4(1): 62-65.
  2. Brennan, J.C. 2004. Forensic Science Illustrated: A Dictionary. CRC Press. Boca Raton.
  3. Nataraja Moorthy, T., Samsudin, W.N.Z.W.M., Ismail, M.S.  A study on footprints of Malaysian athletes and non-athletes for application during forensic application. Malaysian Journal of Forensic Sciences 2011; 2(1): 29-35.
  4. Saferstein, R. 2011. Criminalistics: An Introduction to Forensic Science. 10th ed. Pearson. Boston.
  5. Shahrom, A.W., Harrell, C., Tang, R. Lifting latent finger/palm print on a dead body using combined cyanoacrylate and fluorescent dusting technique. Malaysian Journal of Forensic Pathology and Science 2007; 2(2):30-39.
Semakan Akhir : 23 Ogos 2019
Penulis : Salina bt. Hisham
Akreditor / Reviewer : Dr. Khoo Lay See