Home > Pemakanan > Diet & Penyakit > Anemia Bagi Remaja

Anemia Bagi Remaja

Pengenalan

Apakah Anemia?

Ia adalah suatu keadaan di mana sel darah merah yang matang yang membawa oksigen ke seluruh tisu badan berkurangan. Fungsi ini dijalankan oleh protein yang dinamakan haemoglobin. anemia biasanya bermaksud haemoglobin yang tidak mencukupi. Paras Haemoglobin yang normal adalah di antara 11.5 hingga 16.5g/dL untuk perempuan dan 12.5 hingga 18.5g/dL untuk lelaki.

Sebab-sebab Anemia

  1. Kehilangan darah (sama ada akut atau kronik).
    • Kehilangan darah yang akut boleh berlaku semasa kemalangan jalan raya atau selepas pembedahan. Kehilangan darah yang melebihi 500ml biasanya memerlukan gantian darah.
    • Kehilangan darah kronik biasanya berlaku semasa kedatangan haid yang berlebihan, infestasi cacing dan lain-lain keadaan.
  2. Kurang penghasilan sel darah merah di dalam sum-sum. Ini mungkin disebabkan oleh :
    • Kekurangan faktor penting seperti zat besi, vitamin B12, folate dan erythropoietin.
      • Pertumbuhan yang mendadak di kalangan remaja yang menyebabkan peningkatan keperluan zat besi di mana ianya melebihi paras penyerapan zat besi.
      • Kitaran haid bagi wanita dengan kehilangan anggaran 30mg zat besi setiap bulan boleh menyebabkan kekurangan zat besi.
    • Faktor Toksik : Penyakit Inflamasi, kerosakan hati dan ginjal, ubatan.
    • Kekurangan hormone : Paras hormon tiroid rendah.
    • Kerosakan sum-sum : kanser darah, penyakit sum-sum.
    • Gangguan pembentukan sel darah merah : keadaan seperti Talasemia.
  3. Pemusnahan sel darah merah yang berlebihan. Mungkin berlaku di dalam beberapa jenis jangkitan atau pengambilan sesuatu ubat.Jenis anemia yang biasa berlaku adalah :
    • Anemia disebabkan kekurangan zat besi.
    • Talasemia.

Tanda-tanda dan Gejala

Ramai remaja menghidapi anemia dan tidak mengetahui sebabnya.

Gejala-gejala termasuk

  • Keletihan setiap masa
  • Pening
  • Sesak nafas apabila melakukan aktiviti fizikal
  • Kulit pucat
  • Kadar denyutan jantung yang cepat
  • Kurang daya ingatan
  • Kurang berat badan

Komplikasi

Jika anemia sangat teruk, ia akan menyebabkan :

  • Kegagalan jantung di mana fungsi jantung menjadi lemah dan tidak mencukupi.
  • Masalah semasa mengandung seperti melahirkan anak pramatang dan pertumbuhan janin yang terencat semasa berada di dalam kandungan.

Rawatan

Pemeriksaan haemoglobin untuk menentukan samada anda menghidapi anemia atau tidak boleh dilakukan di klinik berhampiran dengan anda.

Rawatan anemia bergantung kepada jenis anemia yang dihadapi.

  • Jika ia disebabkan oleh masalah perubatan seperti Talasemia, Leukaemia, rawatan khusus perlu dilakukan.
  • Jika ia disebabkan oleh kekurangan zat besi, maka ia perlu mengambil makanan seimbang yang mengandungi zat besi yang tinggi dan juga pil tambahan zat besi. Sila lihat Jadual 1 dan Jadual 2 untuk kandungan zat besi dalam makanan.

Saranan lain pemakanan :

  • Ambil makanan seimbang yang mengandungi protein tinggi nilai biologi seperti daging, ayam, ikan, telur, susu dan produk tenusu.
  • 1 hingga 2 hidangan buah-buahan segar dan 2 hingga 3 hidangan sayur-sayuran yang akan memenuhi keperluan asid folik. Pemakanan tambahan hanya diperlukan sekiranya pengambilan makanan tidak memuaskan. Rujuk PIRAMID MAKANAN MALAYSIA.
  • Vitamin C yang banyak dalam buah-buahan segar menggalakkan penyerapan asid folik dan zat besi daripada makanan.

Tip lain – Untuk merawat kekurangan zat besi :

  • Dinasihatkan mengambil pil tambahan zat besi bersama dengan vitamin C untuk membantu penyerapan zat besi.
  • Penyebab utama seperti infeksi cacing dan keradangan pada usus perlu dirawat.

 

Jadual 1 : Kandungan zat besi dalam makanan

Makanan
Saiz Hidangan
Zat Besi (mg)
Hati, Ayam 2 keping,105g
12.8
Paha ayam 1 ketul kecil,125g
1.0
Daging lembu tanpa lemak 1 keping, 268g
5.9
Hati, Lembu 1 keping, 283g
11.1
Tuna 1 ketul, 73g
1.1
Kerang 10 biji, 86g
2.0
Paru ½ cawan, 2g
7.7
Oat di proses ½ cawan
1.8
Tauhu 1 keping,107g
3.4
Kacang 1 cawan,154g
4.5
Bayam 1 cawan di cincang, 64g
2.4
Kismis ¼ cawan, 39g
1.4
Roti 1 keping, 25g
0.8
Nasi 128g
0.3

Rujukan : Nutrition Composition of Malaysian Food, 4th Edition. Institute for Medical Research, 1997.

 

Jadual 2 : Sumber zat besi

Makanan Zat besi (mg/100g)
Kacang kuda 6.9
Pucuk paku 4.8
Peria 6.1
Kangkung 5.2
Telur 2.4
Ikan bilis (dengan kepala dan perut) 5.3

Rujukan : Recommended Nutrient Intakes for Malaysia, Kementerian Kesihatan Malaysia, 2005.

 

Pencegahan

  • Makan makanan seimbang setiap hari. Sila lihat Piramid Makanan Malaysia.
  • Makan makanan yang mengandungi zat besi yang tinggi.

 

Rujukan :

 

  1. Escott-Stump. S (2002) Nutrition and Diagnosis – Related Care. Fifths Edition. Lippincott Williams & Wilkins, USA.
  2. Mahan LK, Escott-Stump S (2004) Krause’s Food, Nutrition & Diet Therapy. 11th edition. Elsevier USA.
  3. Malaysian Association for the study on Obesity (2005) Strategy for the Prevention of Obesity- Malaysia: Malaysian Association for the Study of Obesity.
  4. National Coordinating Committee on Food & Nutrition. MOH. ( 2005). Recommended Nutrient Intakes for Malaysia : Ministry of Health Malaysia.
  5. Nutrition Society Malaysia (2002). Resipi Sihat, Pilihan Bijak : Kementerian Kesihatan Malaysia.

 

Semakin Akhir : 19 April 2012
Penulis : Dr. Zainab bt. Kusiar
Penyemak : Pn. Zarina binti Samsudin