Home > Pemakanan > Keselamatan & Kualiti Makanan > ADITIF MAKANAN – Apa yang perlu anda tahu?

ADITIF MAKANAN – Apa yang perlu anda tahu?

Apakah itu aditif makanan?

Aditif makanan adalah bahan yang selamat dimakan yang ditambah secara sengaja ke dalam makanan dalam kuantiti yang sedikit tetapi tidak termasuk vitamin dan mineral.


Tujuan aditif makanan ditambah dalam makanan adalah untuk :

 • Memanjangkan jangka hayat penyimpanan makanan
 • Meningkatkan kualiti makanan dan persembahan (tekstur, warna, rupa, rasa dan konsistensi)
 • Menambah keenakan makanan
 • Memberi pilihan kepada pengguna

Aditif makanan seharusnya tidak dikelirukan dengan bahan pencemaran (kontaminan). Bahan pencemaran adalah bahan yang tidak ditambah secara sengaja dalam makanan seperti logam berat, residu racun perosak dan drug veterinar.


Salah faham terhadap aditif makanan

Sesetengah orang percaya aditif makanan itu adalah bahan kimia dan justeru itu, ia seharusnya diharamkan penggunaannya. Dalam konteks sains makanan, perkataan ‘bahan kimia’ tidak mempunyai maksud kerana udara, air, gula dan garam juga adalah bahan kimia seperti aditif makanan.

Perkara penting yang perlu diambil perhatian adalah kebanyakan aditif makanan yang digunakan boleh didapati secara semula jadi. Contohnya:

 • Pektin yang digunakan untuk memekatkan jem diperolehi daripada tumbuhan.
 • Lesitin yang digunakan untuk menghalang pengasingan makanan diperolehi daripada kuning telur.
 • Aditif semula jadi yang lain termasuk karamel sebagai pewarna, vitamin C sebagai antipengoksida, agar daripada rumpair laut sebagai penstabil.

Salah faham mengenai aditif makanan telah membuat pengguna lebih tertumpu kepada mengelakkan aditif makanan lebih daripada mengamalkan diet yang seimbang.


Sejak bila aditif makanan digunakan dan kenapa?

Penggunaan  aditif makanan  telah menjadi amalan biasa sejak ratusan tahun dahulu di mana aditif makanan ditambah ke dalam makanan melalui pelbagai cara untuk membantu mengawet, menyedapkan, mencampur, memekatkan atau mewarna makanan. Nenek moyang kita telah menggunakan garam untuk mengawet daging dan ikan serta rempah ratus untuk menyedapkan makanan. Sementara kuning telur selalu digunakan bagi tujuan mengadunkan air dan minyak. Cuka serta gula juga digunakan sebagai aditif makanan bagi mengawet buah-buahan dan membuat jeruk.


Jenis-jenis aditif makanan

Mengikut Peraturan-peraturan  Makanan 1985, jenis-jenis aditif makanan yang dibenarkan adalah:

 • Bahan pengawet
 • Bahan pewarna
 • Bahan perisa
 • Penambah perisa
 • Antipengoksida
 • Kondisioner makanan
Aditif Makanan
Takrifan
Contoh aditif yang dibenarkan
Contoh makanan yang dibenarkan ditambahkan aditif makanan
Bahan Pengawet Bahan pengawet digunakan untuk mengawal pertumbuhan kulat, bakteria dan yis bagi memanjangkan jangka hayat penyimpanan makanan Asid benzoik, asid sorbik, sulphur dioksida Jem, jus buah, cuka
Bahan pewarna Bahan pewarna digunakan untuk menjadikan makanan lebih menarik dan merangsang selera makan Allura Red, Sunset Yellow, anthocyanin Kek, ais krim, minuman berperisa
Bahan perisa Bahan perisa digunakan untuk memberi dan mengekalkan rasa yang unik bagi sesuatu makanan Bahan perisa ais krim (contohnya vanila, strawberi, durian dan lain-lain) Bahan perisa untuk minuman (contohnya jagung, oren, anggur dan lain-lain) Ais krim, minuman berperisa
Penambah perisa Penambah perisa digunakan untuk menambah dan memperkuatkan rasa sesuatu makanan Monosodium glutamate (MSG) Sos, susu berperisa
Antipengoksida Antipengoksidaan berfungsi untuk melambatkan proses pengoksidaan yang menyebabkan ketengikan dalam makanan Tokoferol Asid askorbik, Butylated hydroxytoulene (BHT) Marjerin, mentega kacang, krim kelapa, gum kunyah
Kondisioner makanan

Kondisioner makanan ditambah dalam makanan untuk memberi fungsi teknologi untuk mendapatkan makanan yang dihasratkan Jenis-jenis kondisioner makanan yang dibenarkan adalah :

 1. Pengemulsi dan agen antibuih
 2. Penstabil, pemekat, kanji ubahsuai dan agen pengelan
 3. Pengawal asid
 4. Enzim
 5. Pelarut
 6. Agen antipengerakan
Asid fosforik, magnesium karbonat, gum xanthan, lecithin Buah berkaling, coklat, kek, biskut


Bagaimana penggunaan aditif makanan dikawal?

Kementerian Kesihatan bertanggungjawab mengawal dan meluluskan penggunaan aditif dalam makanan. Oleh kerana penggunaan aditif digunakan secara meluas dalam makanan kawalan ketat terhadap penggunaan aditif amatlah penting.  Hanya aditif yang sesuai dan selamat saja yang boleh ditambah pada makanan.

Penggunaan aditif makanan hanya dibenarkan dalam makanan tertentu sahaja dan kadar maksimum adalah ditetapkan seperti yang disenaraikan di bawah Peraturan-Peraturan Makanan 1985. Kementerian Kesihatan hanya meluluskan aditif makanan untuk kegunaan dalam makanan apabila terdapat bukti kukuh bahawa aditif makanan tersebut tidak mendatangkan kesan bahaya kepada kesihatan manusia hasil dari penggunaannya.

Pada masa yang sama ,Kementerian Kesihatan menjalankan program pemantauan yang berterusan bagi memastikan penggunaan aditif makanan mematuhi kadar yang dibenarkan di bawah Peraturan-Peraturan Makanan 1985.


Bagaimana untuk mengetahui aditif makanan telah ditambah ke dalam makanan?

Pengguna perlu membaca label. Di bawah  undang-undang sedia ada, apa-apa makanan yang telah ditambah dengan aditif makanan mesti mempunyai  penyataan “mengandungi (jenis aditif makanan yang berkenaan) yang dibenarkan di senarai ramuan. Contohnya “mengandungi pewarna yang dibenarkan“.

Kadang kala label juga memberikan maklumat tambahan berkaitan jenis aditif makanan secara spesifik yang telah ditambah ke dalam makanan. Contohnya “mengandungi pewarna yang dibenarkan (Ponceau 4R)”.

Ada juga label yang mengandungi maklumat tambahan di mana nombor rujukan aditif yang digunakan di peringkat antarabangsa dinyatakan pada label .Contohnya “mengandungi pengemulsi (sodium pyrofosfat(E450) sebagai kondisioner makanan yang dibenarkan”.


Bolehkah aditif memberi kesan sampingan yang menjejaskan kesihatan  kepada pengguna?

Terdapat segelintir pengguna yang alah terhadap sesetengah aditif makanan. Namun demikian dengan penyataan aditif yang ditambah pada label, pengguna yang alah terhadapnya dapat mengelakkan dari memakan makanan yang mengandungi aditif tersebut.

Antara aditif yang biasa dikaitkan dengan kesan sampingan dan alahan kepada  pengguna adalah sulfur dioksida atau sulfit. Sulfit atau sulfur dioksida merupakan bahan pengawet yang biasa ditambah pada jeruk dan buah-buahan kering.

Sulfur dioksida atau sulfit boleh menyebabkan serangan lelah yang teruk bagi sesetengah pengguna yang alah dengannya. Oleh itu penyataan mengandungi sulfur dioksida” diwajibkan sekiranya sulfit atau sulfur dioksida ditambah melebihi 10mg/kg dalam makanan.

Aditif lain yang sering dikaitkan dengan kesan alahan adalah penambah perisa Monosodium glutamate (MSG). Kesan sampingan yang dikaitkan dengan penggunaan MSG digolongkan ke dalam Sindrom Restoran Cina. Ini kerana MSG sering digunakan dalam masakan dan hidangan di kalangan masyarakat Cina.  Tanda-tanda sindrom ini termasuk panas badan dan rasa menggelenyar di tengkuk dan belakang badan serta perasaan tertekan di bahagian dada dan muka.

Walau bagaimanapun, kajian saintifik gagal membuktikan kesemua kesan sindrom tersebut disebabkan secara langsung oleh MSG. Sebaliknya kesan sampingan buruk hanya dialami oleh pengguna yang alah terhadap MSG. Pernyataan “mengandungi Monosodium glutamate (MSG) sebagai  penambah perisa yang dibenarkan wajib dinyatakan pada label makanan.


Nasihat kepada pengguna

Pengguna dinasihatkan untuk selalu membaca label makanan sebelum membeli makanan. Bagi pengguna yang alah terhadap makanan atau aditif tertentu amatlah penting untuk membaca senarai ramuan pada label makanan dan mengenal pasti makanan atau aditif yang perlu dihindari yang boleh memberikan  alahan.

 

Semakan akhir : 3 April 2014
Penulis : Pn. Norrani binti Eksan
Penyemak : Pn. Norrani binti Eksan